Το σκληρό τους πρόσωπο έδειξαν οι Θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Μεταξύ άλλων, στη δέσμη μέτρων (η οποία, σημειωτέον αφορά μόνον το επόμενο δίμηνο, καθώς τον Σεπτέμβριο υπάρχει απαίτηση για νέο πακέτο) που προτείνουν στην Αθήνα, συμπεριλαμβάνεται η μείωση των συντάξεων, η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της «μικρή ΔΕΗ», καθώς και πιο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα από αυτά που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.
Συνοπτικά, οι τρεις Θεσμοί προτείνουν τα παρακάτω:
- Να ισχύσουν δυο δείκτες στον ΦΠΑ: Ένας στο 11%, στον οποίον θα ενταχθούν και τα φάρμακα, και ένας στο 23% στον οποίο θα υπόκεινται η ενέργεια και η εστίαση. Αν ισχύσουν αυτά, τότε θα προκληθούν αλυσιδωτές αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα.
- Να μειωθούν οι συντάξεις κατά το 1% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 1,8 δισ. ευρώ.
- Κατάργηση του ΕΚΑΣ. Το συγκεκριμένο βοήθημα χορηγείται σε χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ το συνολικό ποσό είναι κάτω από 100 εκατ. ευρώ.
- Να ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ και η «μικρή ΔΕΗ». Η κυβέρνηση έχει απορρίψει επανειλημμένα αυτή την απαίτηση.
- Απελευθέρωση αγοράς προϊόντων, βάσει της παλαιότερης «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ
- Πρωτογενή πλεονάσματα 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018
Αξίζει να σημειωθεί πως στην πρόταση των Θεσμών δεν υπάρχει καμία αναφορά για το χρέος και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσής του.
Άμεσα λύση και χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα
Νωρίτερα, από τη βελγική πρωτεύουσα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα και συμφωνήθηκε η ανάγκη για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και να βρεθεί άμεσα λύση στο ελληνικό ζήτημα.
Υπενθυμίζεται πως από προχθές το βράδυ, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει επισήμως την πρότασή της προς τους Θεσμούς, «για ένα έντιμο και αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό, που θα δώσει ένα τέρμα στην κρίση στην Ευρώπη και θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να ξεφύγει από αυτή την ασφυξία την οικονομική, αλλά και περιθώρια ανάκαμψης. Θα δώσει τέλος στα σενάρια για Grexit, θα δώσει τέλος στα σενάρια της καταστροφής» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας λίγο πριν αναχωρήσει για τη βελγική πρωτεύουσα.
«Χρειαζόμαστε την ενότητα, πρέπει να αποφύγουμε την διαίρεση. Είμαι βέβαιος ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα κάνει αυτό που πρέπει. Θα προσχωρήσει στο ρεαλισμό» πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο Σόιμπλε είχε «προειδοποιήσει»
Ωστόσο, η Γερμανία είχε προσπαθήσει να προετοιμάσει το έδαφος, με δηλώσεις αξιωματούχων της, οι οποίες χαμήλωναν τον πήχη της ελληνικής αισιοδοξίας.
«Η αισιοδοξία για την πρόοδο αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις δεν είναι δικαιολογημένη... Δεν έχω πληροφορίες ότι έχει αλλάξει οτιδήποτε σημαντικό σε όρους ουσίας», είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Είναι αυτονόητο ότι μια πρόταση των θεσμών θα λαμβάνει υπόψη και επιθυμίες της ελληνικής κυβέρνησης», αλλά υπάρχουν κάποιοι «αμετακίνητοι» όροι και στο τέλος «πρέπει να βγαίνει ο λογαριασμός», είχε δηλώσει από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου