Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Δημοψήφισμα την άλλη Κυριακή


Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή. Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός ενημερώνει τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ αναμένεται να κάνει διάγγελμα σε λίγη ώρα. Το πρωί του Σαββάτου συγκαλεί το Κοινοβούλιο.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο συνεδριάζει αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός ενημερώνει τα μέλη της κυβέρνησης για τις μέχρι τώρα εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης, με πιο πρόσφατη το «όχι» της Αθήνας στη νέα πρόταση των δανειστών για πεντάμηνη παράταση στο υφιστάμενο πρόγραμμα με χρηματοδότηση 15,5 δισ. ευρώ.

Προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι «πάμε για μία καλή συμφωνία». Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είπε χαρακτηριστικά: «Πάμε για μια καλή συμφωνία και όχι για ένα συμβιβασμό που δεν θα είναι τίμιος».

Πηγές του Μαξίμου, λίγα λεπτά πριν τη συνεδρίαση, εξέφρασαν την εκτίμηση ότι όσο η Ελλάδα δεν υποχωρεί, οι απειλές υποχωρούν και κερδίζει η λογική. Οι ίδιες πηγές αποδίδουν επικοινωνιακά χαρακτηριστικά στην φράση «game is over» που απηύθυνε χθες o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, στο Eurogroup της Πέμπτης και στην Σύνοδο Κορυφής, κατέστη σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει στο κείμενο των θεσμών εντός 24 ωρών. Η πρότασή τους, προσθέτουν, είναι ένα σκληρό μνημόνιο που προβλέπει σκληρά μέτρα, υψηλό ΦΠΑ κ.α. και υπογραμμίζουν ότι «όσο βέβαια η Ελλάδα δεν υποχωρεί οι απειλές υποχωρούν και κερδίζει η λογική».

Την όλη κατάσταση εξετάζει αυτή την ώρα το Κυβερνητικό Συμβούλιο ώστε να χαραχθεί η τακτική των επομένων 24 ωρών που θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για την επίτευξη ή όχι συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου