Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Μήνυμα Βαρουφάκη με νόημα: «Τυχόν Grexit θα στοιχίσει στους εταίρους 1 τρισ. ευρώ»

Μήνυμα προς το εξωτερικό πως η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί συμφωνία που αντιβαίνει στις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, στέλνει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Σε συνέντευξή του στη Real News ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι «κανείς μας δεν θα βάλει την υπογραφή του κάτω από οποιαδήποτε συμφωνία» επισημαίνοντας μάλιστα πως «κάποιοι εκ των εταίρων και των θεσμών αναπολούν τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και εκνευρίζονται μαζί μας».

Ο κ. Βαρουφάκης ρίχνει τα βέλη του και προς το ΔΝΤ τονίζοντας ότι «δεν θα μου έκανε εντύπωση αν το ΔΝΤ επέμενε σήμερα σε απαράδεκτες θέσεις ως δικαιολογία για να αποχωρήσει χωρίς, όμως, να εμποδίσει μια δική μας συμφωνία με τους Ευρωπαίους».
Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο το ΔΝΤ αντιμετωπίζει πρόβλημα καθώς έχει παραβιάσει τους κανόνες του συμμετέχοντας στα δύο προηγούμενα μνημόνια. Ο υπουργός Οικονομικών αφήνει αιχμές και κατά του κ. Σόιμπλε για τον οποίο τονίζει πως «δεν έχει να προτείνει κάτι που να θεωρεί λύση στο πρόβλημα της ελληνικής κρίσης», ενώ τάσσεται κατά μιας πιθανής παράτασης του προγράμματος επί 9μηνο καθώς, όπως λέει, αυτό επεκτείνει την αβεβαιότητα. Στη συνέντευξή του ο κ.Βαρουφάκης προτείνει ως λύση για το χρέος δάνειο 30ετίας με σχετικά χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 1,5% από τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας, αγορά από την Αθήνα των ομολόγων που κατέχει σήμερα η ΕΚΤ και άμεση απόσυρσή τους. Παράλληλα προτείνει την επέκταση της αποπληρωμής των δανείων του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου διασυνδέοντάς το επιτόκιο και τις αποπληρωμές με τον ρυθμό ανάπτυξης.
Ο υπουργός εκτιμά πως το κόστος που θα επιφέρει στους εταίρους τυχόν Grexit ανέρχεται στο 1 τρις ευρώ, ενώ ανακοινώνει πως προετοιμάζεται σχέδιο «μικρών και μεγάλων αποκρατικοποιήσεων», θέτοντας ως κόκκινη γραμμή τη ΔΕΗ. Ο κ. Βαρουφάκης απαντά σε όσους κάνουν λόγο για κρίση στη σχέση του με τον πρωθυπουργό και σημειώνει πως ο λόγος που δεν «ξημεροβραδιάζεται» στο Μαξίμου στο πλαίσιο της πολιτκής ομάδας διαπραγμάτευσης είναι επειδή είναι εκτός ομάδας.
Τονίζει όμως πως αισθάνεται ότι έχει πολλά να προσφέρει από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου