Η εικοτολογία για διάσταση απόψεων μεταξύ της γερμανίδας καγκελαρίου και του υπουργού Οικονομικών της στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης συνεχίζεται. Η FAZ κάνει λόγο για υποβάθμιση του Σόιμπλε από την Μέρκελ.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών «τοποθετείται στο πόκερ για την Ελλάδα στη δεύτερη γραμμή». Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης σημειώνει ότι «στην κλιμακούμενη κρίση με την Ελλάδα εκδηλώνεται ένα αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οι δυο τους κινούνται εμφανώς σε διαφορετικές κατευθύνσεις». Ως εκ τούτου, η καγκελάριος Μέρκελ ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, σημειώνει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι «βεβαίως κανείς στο Βερολίνο δεν επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ένα νέο ρήγμα μεταξύ των δύο», ωστόσο πολιτικοί του περιβάλλοντος του Σόιμπλε παρατηρούν ότι το τελευταίο διάστημα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν ασυνήθιστα συγκρατημένος σε εσωτερικές διαβουλεύσεις για την Ελλάδα.
H FAZ εκτιμά ότι γεννάται το ερώτημα κατά πόσο ο Σόιμπλε, παρότι παραμένει κατά βάση πιστός στην κυβερνητική γραμμή, θα εξακολουθήσει να υποχωρεί και αν θα επιχειρήσει να πείσει, ενάντια στις πεποιθήσεις του, τα μέλη της ΚΟ των κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης (CDU / CSU) να υποστηρίξουν έναν συμβιβασμό με την Αθήνα. Η εφημερίδα παρατηρεί ότι ενώ ο Σόιμπλε εμμένει στη σκληρή γραμμή της εφαρμογής των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα, «η Μέρκελ έχει κάνει ήδη παραχωρήσεις» προς την Ελλάδα.
Παραλληλισμός Σόιμπλε - Βαρουφάκη
Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα, «αν παραταθεί για άλλη μια φορά ο χρόνος ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων, αυτό από οικονομική άποψη δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ακόμη κούρεμα χρέους», κάτι που έχει αποκλείσει επανειλημμένα και κατηγορηματικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η FAZ επισημαίνει ότι «τον συμβιβασμό προετοιμάζει τώρα η Μέρκελ», σχολιάζοντας ότι είναι δύσκολο να διατηρήσει κανείς την ακριβή εποπτεία του αριθμού των συζητήσεων της γερμανίδας καγκελαρίου με τον γάλλο πρόεδρο Ολάντ, τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, μπορεί επισήμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερ να επιμένει ότι Μέρκελ και Σόιμπλε εξακολουθούν να συνεργάζονται σε πνεύμα εμπιστοσύνης, ωστόσο «στην πραγματικότητα η περίπτωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών δεν διαφέρει πολύ από αυτήν του συναδέλφου του στην Αθήνα, του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος ως επικεφαλής των διαπραγματεύσεων εκτοπίστηκε στη δεύτερη γραμμή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου