Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Αθώος ο Παπακωνσταντίνου. Ένοχος Μόνο για πλημμελή νόθευση εγγράφου.

Ένοχο για νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος έκρινε το Ειδικό Δικαστήριο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για τους χειρισμούς τους ως προς τη λίστα Λαγκάρντ. Το δικαστήριο κήρυξε αθώο τον κατηγορούμενο για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία, για το οποίο και διωκόταν.

«Ήλθε η στιγμή της αλήθειας» είπε ο πρόεδρος Νικόλαος Πάσσος πριν από την ανακοίνωση της απόφασης.

Ο πρώην υπουργός βαρύνεται με δύο κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα, αυτά της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία.

Η εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την ενοχή του για αμφότερες τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι μόνον εκείνος ήταν σε θέση να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, ώστε να προβεί στη διαγραφή των αρχείων που αφορούσαν τα τρία συγγενικά του πρόσωπα. 


Η Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου είχε προτείνει στο Δικαστήριο να κρίνει κατ' εκτίμηση τη ζημία που έχει προκληθεί στο Δημόσιο, παρ' ότι το φορολογικό σκέλος της υπόθεσης που αφορά τους συγγενείς του πρώην υπουργού βρίσκεται στα διοικητικά δικαστήρια, ενώ αποδόμησε τα επιχειρήματα των συνηγόρων υπεράσπισης (Τάκης Βασιλακόπουλος, Βασίλης Δημακόπουλος και Παναγιώτης Κουρελέας) που υπογράμμιζαν ότι βάσει της αποδεικτικής διαδικασίας, δεν υπάρχουν αποδείξεις, παρά μόνον ενδείξεις, ενοχής του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο ίδιος εξ αρχής είχε δηλώσει αθώος, ενώ στην απολογία του τόνισε ότι πρόκειται για «στημένη ιστορία». Οι συνήγοροί του έχουν πολλάκις επιμείνει για το παράνομο της λίστας Λαγκάρντ ως αποδεικτικού μέσου, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και η παραλαβή της στην Ελλάδα από τις γαλλικές αρχές συνιστά κακούργημα.

Η δίκη ξεκίνησε στις 25 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται σήμερα, Τρίτη 24 Μαρτίου, συμπληρώνοντας 14 συνεδριάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου