Κλίμα συνεννόησης, όσον αφορά στο μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ, υπήρξε κατά τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως φάνηκε από τις κοινές τους δηλώσεις στη συνέντευξη Τύπου. Και οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον των δύο χωρών, σημειώνοντας την ανάγκη να ξεπεραστούν οι όποιες διαφωνίες υπάρχουν μέσω του διαλόγου.
Όπως ανέφερε η κ. Μέρκελ μπόρεσαν να συζητήσουν θέματα του ευρώ, της Ε.Ε. και διμερή θέματα, χαρακτηρίζοντας «θερμές, ζεστές και ουσιαστικές» τις επαφές μεταξύ των δύο πλευρών. «Θα ήθελα η Ελλάδα να γίνει μια εύρωστη χώρα από οικονομικής πλευράς και να καταπολεμήσει την ανεργία των νέων. Αυτό σημαίνει μεταρρυθμίσεις και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη σεβασμού, όχι μόνο της τήρησης των συνθηκών αλλά και της λαϊκής κυριαρχίας. Ο κ. Τσίπρας, σημείωσε μάλιστα ότι το ζητούμενο δεν είναι να γκρεμίσουμε ότι θετικό έχει γίνει τα τελευταία χρόνια αλλά να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής για την αντιμετώπιση των παθογενειών, ενώ ανέφερε ότι έχουν περάσει πέντε ολόκληρα χρόνια από την εφαρμογή ενός προγράμματος διάσωσης «που δεν ήταν success story», σημειώνοντας ότι είχε τρομακτικές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία.
Περί... ευθυνών
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε κατά την ομιλία του ότι «είναι λάθος να λέμε ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι ξένοι, υπάρχουν και εσωτερικές αιτίες για την κρίση» και υπογράμμισε ότι χρειάζεται αλλαγή μείγματος πολιτικής για την αντιμετώπιση των παθογενειών, με μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για φορολογική δικαιοσύνη και χτύπημα της διαφθοράς.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πέρα από τις συνολικές αιτίες της κρίσης υπάρχουν σοβαρές εσωτερικές αιτίες που προκάλεσαν την κρίση και οι οποίες δεν έχουν αντιμετωπιστεί, όπως η διαφθορά, η φοροδιαφυγή κλπ. Υπό αυτό το πρίσμα, είπε ο κ. Τσίπρας, το συμπέρασμα είναι ότι αυτή την ώρα το θέμα δεν είναι να γκρεμίσουμε τα όποια θετικά υπάρχουν, αλλά να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής, να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες και να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις για την φορολογική δικαιοσύνη, την διαφθορά και την φοροδιαφυγή.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να ολοκληρώσει την προσαρμογή της οικονομίας, αλλά και να διευρύνει την κοινωνική δικαιοσύνη για να ξεπεραστεί η κρίση.
Για τις διμερείς ελληνογερμανικές σχέσεις τόνισε την ανάγκη να σπάσουν τα στερεότυπα, τονίζοντας πως ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί ευθύνονται για τα δεινά μας. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έθεσε το θέμα του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων, όχι από την υλική πλευρά, όπως είπε, αλλά από την ηθική. Επίσης τόνισε ότι ζήτησε την συνδρομή της γερμανικής κυβέρνησης για να αποδοθεί δικαιοσύνη στην υπόθεση Siemens.
Αναφορά στο κατοχικό δάνειο
Ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις ήταν η αναφορά του κ. Τσίπρα στο κατοχικό δάνειο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως θα πρέπει να επιλυθούν οι διαφορές που έρχονται από το παρελθόν, λέγοντας πως το κατοχικό δάνειο και οι πολεμικές επανορθώσεις, δεν αποτελούν υλική διεκδίκηση, αλλά είναι ηθικό θέμα.
Νωρίτερα, η κ. Μέρκελ είχε κάνει λόγο για διάθεση καλής συνεργασίας. «Μπορούμε να θίξουμε και θέματα που έχουμε διαφορετικές απόψεις» είπε, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «το θέμα των επανορθώσεων από πολιτικής πλευράς η Γερμανία θεωρεί ότι έχει ολοκληρωθεί».
Η γερμανική πλευρά άφησε ανοιχτό το ζήτημα δημιουργίας ενός ειδικού ταμείου στο μέλλον. «Δεν αγνοούμε το θέμα των αποζημιώσεων. Θα το συζητήσουμε με την Ελλάδα».
Καυτηρίασε δημοσιεύματα εναντίον της Γερμανίας ο Τσίπρας
Απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα κατασχέσει γερμανικά κτίρια στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει κανένα μέλος κυβέρνησης που να έχει πει κάτι σχετικό και πρόσθεσε ότι ακούστηκε η ιδέα να σταματήσει η δραστηριότητα του ινστιτούτο Γκαίτε κάτι που, όπως είπε, δεν ισχύει. Υπάρχει, είπε ο κ. Τσίπρας ένα θέμα νομικής διεκδίκησης που προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο και αντιμετωπίζεται σε αυτό το πλαίσιο. Οι παρανοήσεις πολλές φορές δημιουργούν στερεότυπα που πρέπει να σπάσουν, είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας καταδίκασε σχόλια που παρομοιάζουν τη σημερινή Γερμανία με τους ναζί. Συγκεκριμένα, καταδίκασε σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel» αλλά και παλαιότερη γελοιογραφία της Αυγής. Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι άδικο για την Καγκελάριο και τη σημερινή Γερμανία να υφίστανται τέτοιες επιθέσεις.
Ανάγκη ρευστότητας για την Ελλάδα
Αναπόφευκτα, η κουβέντα έφτασε και στο θέμα της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, με Γερμανό δημοσιογράφο να ρωτά τον κ. Τσίπρα αν τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μέχρι την 8η Απριλίου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν βρίσκεται στο Βερολίνο για να ζητήσει χρήματα από την Άνγκελα Μέρκελ για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του ότι σύντομα θα υπάρχει συμφωνία στους θεσμούς για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και εκταμίευση χρημάτων.
Στο ίδιο θέμα η κ. Μέρκελ τόνισε πως εκπροσωπεί τη Γερμανία, και ότι «οι αποφάσεις για ρευστότητα και μέτρα είναι αποφάσεις του Eurogroup, αφού δουν την αποτίμηση των θεσμών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου