Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Επιτροπή για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους ανακοίνωσε η Κωνσταντοπούλου

Τη συγκρότηση επιτροπής του ελληνικού Κοινοβουλίου για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχαν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα και ο βέλγος, ειδικός επιστήμων για θέματα παράνομου και επονείδιστου χρέους, Ερίκ Τουσέν, επικεφαλής του επιστημονικού κλιμακίου της Επιτροπής.
Κατά την τοποθέτησή της, η πρόεδρος της Βουλής, αφού ανέφερε ότι η απλουστευτική αφήγηση πως η Ελλάδα και οι Έλληνες χρωστούν και πρέπει να πληρώσουν παραγνωρίζει βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, τόνισε πως η συγκρότηση της Επιτροπής αποτελεί ελάχιστο χρέος προς τον ελληνικό λαό και προς την ευρωπαϊκή κοινότητα για τη Δικαιοσύνη και την αλήθεια.
Προσδιορίζοντας τον ρόλο της Επιτροπής, που θα έχει, όπως είπε, εξωστρεφή χαρακτήρα και θα είναι ανοιχτή στην κοινωνία, η κ. Κωνσταντοπούλου εξήγησε πως θα διερευνηθεί ποιο τμήμα των δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα διασπαθίστηκε σε υποθέσεις μίζας, διαφθοράς και διαπλοκής, ώστε, με τον τρόπο αυτό, να καταδειχθεί το τμήμα του χρέους που είναι νόμιμο και ποιο επαχθές και επονείδιστο, δηλαδή παράνομο και μη οφειλόμενο.
Η πρώτη επίσημη συνάντηση της Επιτροπής ορίστηκε για την 7η ή 8η Απριλίου και τον Ιούνιο, οπότε θα προκύψουν τα πρώτα στοιχεία και συμπεράσματα, θα παρουσιαστούν σε Διεθνές Συνέδριο με αντικείμενο το χρέος.
Η Σοφία Σακοράφα, η οποία ανέλαβε τον συντονισμό της διεθνούς ομάδας, που θα συμπράττει με Έλληνες επιστήμονες και φορείς της κοινωνίας και πρόσωπα εγνωσμένου κύρους του διεθνούς στερεώματος, δήλωσε δικαιωμένη για τους αγώνες της, αφού παίρνουν πια σάρκα και οστά και γίνονται κατάκτηση. «Θέλω να διαβεβαιώσω ότι ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια. Για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο» ανέφερε η κ. Σακοράφα, η οποία ενημέρωσε ότι το χρέος θα εξετασθεί και ανά περιόδους, τόσο την προμνημονιακή όσο και τη μνημονιακή εποχή, αλλά και συνολικά και απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στους πολίτες να συμμετέχουν και να συνδράμουν.
Από την πλευρά του ο κ. Τουσέν, ενημέρωσε ότι η Επιτροπή είναι σε θέση να παρουσιάσει ποιο μέρος του χρέους είναι θεμιτό και ποιο αθέμιτο, ποιο είναι παράνομο και αντισυνταγματικό, επονείδιστο, μη βιώσιμο και επαχθές και η εξόφληση του οποίου εμποδίζει τους πολίτες να απολαμβάνουν τα θεμελιώδη τους δικαιώματα.
Ολυμπιακοί Αγώνες, Siemens και ΟΤΕ
Αφού εξέφρασε την απορία γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ενεργοποίησε μια τέτοια διαδικασία ελέγχου (που αναφέρεται ρητώς στον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που εκδόθηκε στις 21 Μαΐου του 2013) ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου θα δώσει απάντηση σε όλα τα ερωτήματα και -σε συνεργασία με το Ελληνικό Κοινοβούλιο- θα εξετάσει και την περίοδο πριν το 2010 και ειδικότερα τις συμβάσεις εξοπλισμών, τις συμβάσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τις συμβάσεις στον τομέα των μεταφορών κι εκείνες με τη Siemens και τον ΟΤΕ για τον εξοπλισμό και την αγορά υλικού κ.α. για τη μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία.
Την πολιτική διάσταση του χρέους και τη διάσταση εκείνη του θέματος που άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέδειξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος τοποθετήθηκε με την ιδιότητά του ως καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου.
Απαντώντας, τόσο η πρόεδρος της Βουλής όσο και η Σοφία Σακοράφα στο ερώτημα αν θα αποδοθούν ευθύνες, τόνισαν ότι η Επιτροπή θα ασχοληθεί με το ποιο κομμάτι του χρέους είναι νόμιμο και ποιο παράνομο, «δεν είναι δικαστήριο» και όταν θα υπάρξουν πορίσματα αυτά θα αξιοποιηθούν αναλόγως με το να ενεργοποιηθούν η εκτελεστική, η δικαστική και η νομοθετική εξουσία, «ο καθένας από την ευθύνη του και από τη θέση που του αναλογεί».
Πάντως, η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για επιτακτική ανάγκη να ενεργοποιηθεί η Επιτροπή ώστε να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και να καταδειχθεί ποιοι επωφελήθηκαν, επισημαίνοντας: «Αλίμονο αν ο λαός αποδεχθεί τη μοίρα του να θυσιαστεί και αλίμονο αν συνομολογήσουμε αυτό που είναι ερευνητέο» ενώ επισήμανε πως υπάρχουν ΜΜΕ που επιλέγουν να προβάλλουν μόνο αυτή την πλευρά με αρνητικά δημοσιεύματα, ενώ υπάρχουν και άλλα τόσα υποστηρικτικά των ελληνικών αιτημάτων.
Η συγκρότηση της Επιτροπής προχωρά με το δεδομένο της έκδοσης ψηφίσματος το 2014 από τη Γενική Συνέλευσης του ΟΗΕ, το οποίο επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν με εργαλείο το χρέος να υπάρχει περιστολή δικαιωμάτων. 

Προχωρά εξάλλου και με δεδομένες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη για την εγγύηση των κοινωνικών δικαιωμάτων που δεν μπορεί να καταστρατηγούνται για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Παραμέτρους του έργου της Επιτροπής που θα δημιουργηθεί αναμένεται να αποτελέσουν και μια σειρά δικαστικές αποφάσεις, πορίσματα και ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα αυτό και στόχος είναι να ενεργοποιηθούν στην πολυδιάστατη διεκδίκηση για λογαριασμό του λαού και της κοινωνίας μας, για τη χειραφέτηση και την πραγματική απελευθέρωση από αυτή την μέγγενη που έχει καταδυναστεύσει τον τόπο, όπως έχει δηλώσει η κ. Κωνσταντοπούλου.

Αντικείμενο της Επιτροπής θα είναι και το κατά πόσο δαπάνες που έγιναν για εξυπηρέτηση συμβάσεων διαφθοράς αποτελούν γενεσιουργό λόγο δημιουργίας παράνομου χρέους.
πηγή:http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231393418

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου