Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015

Τσίπρας : Προτιμώ να πληρώσω μισθούς και συντάξεις παρά το ΔΝΤ

Οι «Financial Times» φέρνουν στο φως επιστολή πέντε σελίδων του Αλέξη Τσίπρα προς την Άνγκελα Μέρκελ μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τη συνάντησή τους στην επταμερή στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα ο έλληνας πρωθυπουργός προειδοποίησε την καγκελάριο της Γερμανίας πως η Ελλάδα δεν θα μπορεί να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις εάν δεν βρεθεί μια βραχυχρόνια χρηματοδοτική λύση.
Η επιστολή στάλθηκε, όπως αναφέρουν οι «FT «στις 15 Μαρτίου, όταν δηλαδή οι ευρωπαίοι εξέταζαν ακόμα το αίτημα της Αθήνας για τη μίνι - σύνοδο με τη συμμετοχή του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι της Άνγκελα Μέρκελ, του Φρανσουά Ολάντ και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, και επίσης με τη σκέψη προβλημάτων (αγκαθιών) στις υποχρεώσεις μας για αναχρηματοδότηση του χρέους κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού...πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι ειδικοί περιορισμοί της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις εκταμίευσης θα καθιστούν αδύνατο για οποιαδήποτε κυβέρνηση να εξυπηρετήσει το χρέος της», υπογράμμιζε στην επιστολή ο κ. Τσίπρας.
Πάντοτε με βάση όσα γράφουν οι «FT» ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνησή του θα αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ του να πληρώσει υποχρεώσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή να συνεχίσει να δίνει συντάξεις και μισθούς. Ο ίδιος είχε επισημάνει πως η επιλογή να πληρωθούν χρέη έναντι μισθών θα αποτελούσε πλήγμα στην ελληνική κοινωνία, αφήνοντας σχεδόν να εννοηθεί ότι η Αθήνα θα έπραττε το αντίθετο. Ο έλληνας πρωθυπουργός κατηγόρησε, εξάλλου, την ΕΚΤ για τα όρια που έχει βάλει στη χώρα μας, καθώς επίσης και τις αρχές διάσωσης της ευρωζώνης που αρνούνται οποιαδήποτε εκταμίευση πριν η Αθήνα υιοθετήσει νέο γύρο οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως η Αθήνα δεσμεύεται στο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις καλή τη πίστει και σε στενή συνεργασία με τους εταίρους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου