Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Εμπιστος σύμβουλος του Α. Σαμαρά με "μαύρες" καταθέσεις πάνω από 5 εκατ. ευρώ



Του Γ. Γ.

Χοντρό πονοκέφαλο θα δημιουργήσει στον Α. Σαμαρά η σημερινή αποκάλυψη που κάνει ο ΒΗΜΑτοδότης και φέρνει έμπιστο και στενό σύμβουλο του να βρίσκεται στην λίστα Λαγκάρντ με λογαριασμό πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρώΤο «Βήμα» δεν λέει τα πράγματα με το όνομα τους, αλλά εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να μην το κάνουμε. 
Και αυτό το γεγονός έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί όταν είχε ρθεί αρχικά στην δημοσιότητα αυτό το θέμα, ο Α. Σαμαράς αρκέστηκε στις αστείες δικαιολογίες που πρόβαλε ένας «από τους πιο εχέμυθους, ικανούς και αποτελεσματικούς συνεργάτες του».

Ας τα πιάσουμε όμως με την σειρά.

Ο Ερβέ Φαλτσιανί ήταν αυτός που κατάφερε να βγάλει από ηλεκτρονικά συστήματα της τράπεζας HSBC γύρω στις 80.000 καρτέλες με καταθέτες. Οι 2.063 απ' αυτές αποτέλεσαν τη Λίστα Λαγκάρντ.
Μάλιστα ο Φαλτσιανί είχε δόσει συνέντευξη στον Κώστα Βαξεβάνη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Hot Doc»” και ένα μικρό μέρος απ’ αυτή παραθέτουμε:

Η Ελλάδα δεν ζήτησε όλα τα στοιχεία

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχει να επιδείξει αρκετούς νόμους υπέρ των τραπεζών. Το σημαντικό όμως είναι άλλο. Η Ελλάδα όχι μόνο δεν ζήτησε τα στοιχεία από την εισαγγελία της Γαλλίας μέσω δικαστή συνδρομής, όχι μόνο παρεμπόδισε την παραλαβή τους από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών και έκρυψε μέσω Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλον ονόματα, αλλά δεν ζήτησε ποτέ τα πλήρη στοιχεία των συναλλαγών.

Ό χαρακτηριστικά λέει ο Ερβέ Φαλτσιάνι «οι καρτέλες με τα ονόματα και τους λογαριασμούς που έχετε και εσείς στη διάθεσή σας είναι ένα μικρό κομμάτι των στοιχείων. Οι καρτέλες αυτές συνοδεύονται από στοιχεία με συναλλαγές, καταθέσεις, μεταφορές χρημάτων, εταιρίες που συνδέονται με πρόσωπα. 

Ένας λογαριασμός μπορεί να φαίνεται κλειστός ή αρνητικός και να έχει σχέση με λογαριασμό που έχει εκατομμύρια σε άλλη χώρα. Όλα αυτά υπάρχουν. Η διαδρομή του χρήματος. Η Ελλάδα μπορεί να τα πάρει, αλλά δεν το έχει κάνει». 

Στην λίστα Λαγκάρντ που έχει δει το φως της δημοσιότητας περιλαμβανόταν και του δικηγόρου Σταύρου Παπασταύρου  του ανθρώπου που «ο κ. Σαμαράς του έχει αναθέσει κατά καιρούς ειδικές αποστολές» όπως αναφέρει περασμένο δημοσίευμα του «Βήματος»:

«Εν μέσω της θητείας του ως διπλωματικού συμβούλου του κ. Σαμαρά, το όνομά του ενεπλάκη στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και συγκεκριμένα όταν εμφανιζόταν συνδιαχειριστής λογαριασμού 550 εκατ. δολαρίων.

Από την πρώτη στιγμή ο Παπασταύρου έκανε λόγο για πόλεμο λάσπης από τον ΣΥΡΙΖΑ που τον κατηγόρησε για «πολιτικό αμοραλισμό» και τόνιζε ότι δεν είχε καμία σχέση με τον εν λόγω λογαριασμό και ότι η μόνη εμπλοκή του στη λίστα σχετίζεται με λογαριασμό 5,4 εκατ. δολαρίων πελάτη του. Οι εξηγήσεις του έγιναν αποδεκτές από τον κ. Σαμαρά και δεν επηρεάστηκε στο ελάχιστο η θέση του στο στενό πρωθυπουργικό σύστημα εξουσίας».

Σήμερα όμως τα πράγματα γίνονται ξεκάθαρα, επιβεβαιώνοντας προηγούμενο δημοσίευμα ότι ο Σταύρος Παπασταύρου διαθέτει καταθέσεις ύψους 5.397.856 δολαρίων σε off shore εταιρία με έδρα το εξωτικό νησί Τορτόλα στην Καραϊβική.

Η στήλη του «Βήματος» δεν ονοματίζει τον 47χρονο δικηγόρο, έμπιστο συνεργάτη του Α. Σαμαρά αλλά τον «φωτογραφίζει» κάνοντας λόγο για πολιτικό πρόσωπο, που βρίσκεται στην λίστα Λαγκάρντ με καταθέσεις στον λογαριασμό του που ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν έχει αποσυρθεί από την πολιτική εξακολουθώντας ατύπως να  συμβουλεύει πολιτικό κόμμα,  ενώ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι αποδείχθηκε μετά από έρευνα πως ο συγκεκριμένος πολιτικός δεν ήταν απλώς ο διαχειριστής του λογαριασμού αλλά ο δικαιούχος. Μέχρι σήμερα εμφανιζόταν ως πληρεξούσιος. 
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, δύο δημοσιογράφοι του οποίο επισκέφτηκαν την περασμένη εβδομάδα το ΣΔΟΕ. Οι δημοσιογράφοι είχαν συνάντηση με τους οικονομικούς εισαγγελείς και τους πληροφόρησαν ότι συνομίλησαν με τον Ερβέ Φαλτσιανί, ο οποίος έδωσε τα στοιχεία για το εν λόγω πολιτικό πρόσωπο

Ασχετο: Όταν αποκαλύφθηκαν οι λογαριασμοί μέσω τον οποίων ο Ακης Τσοχατζόπουλος έπαιρνε μίζες, ο Βενιζέλος είχε σπεύσει απ’ την βουλή να δηλώσει ότι οι αριθμοί των λογαριασμών που είχαν ανακαλυφθεί ήταν .. τηλεφωνικά νούμερα. Όταν βρέθηκαν οι λογαριασμοί του Παπασταύρου ο Σαμαράς εκτίμησε ‘ότι ανήκαν σε εντολείς του και αυτός σαν δικηγόρος τους διαχειριζόταν. Συμπτώσεις …
πηγή:http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2015/03/5.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου