Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Τούρκος Υπουργός άμυνας " θα διεκδικήσουμε 16 ελληνικά νησιά ακόμα και με στρατιωτικά μέσα"

Θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας 16 ελληνικών νησιών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έθεσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ισμέτ Γιλμάζ, με ομιλία του στη Βουλή. Η εφημερίδα Zamantoday στην αγγλική, ηλεκτρονική της, έκδοση δημοσιεύει άρθρο με τίτλο "Turkish defense minister rejects Greek territorial claims on Aegean islands".
Επιπλέον, επεσήμανε πως η Άγκυρα θα διεκδικήσει αυτά τα νησιά ακόμη και με στρατιωτικά μέσα.
Σε πρόσφατη μάλιστα ομιλία του στη Βουλή ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, όπως αναφέρει η εφημερίδα todayzaman.com , μίλησε για αμφισβητούμενα ελληνικά νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές και συγκεκριμένα για «αρχιπέλαγος τουρκικών νησιών».
«Η Τουρκία συνεχίζει να απολαμβάνει την εδαφική κυριαρχία της σε μία σειρά από νησιά και νησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν έχει από την Ελλάδα οριστικοποιηθεί», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας και έκανε ακόμη πιο προκλητικές αναφορές χαρακτηρίζοντας τις διεκδικήσεις της Άγκυρας με τον όρο «EGAYDAAK».
«Η Ελλάδα έχει μόνο εκ των πραγμάτων και προσωρινά, κανόνα κυριαρχίας πάνω στα νησιά με την ονομασία EGAYDAAK και η διοίκηση της εκεί δεν αναιρεί το γεγονός ότι τα νησιά αυτά είναι έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας», είπε σε απάντησή του στους βουλευτές της αντιπολίτευσης που αμφισβήτησαν την πολιτική του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν.
Όταν ένας βουλευτής τον ρώτησε αν ο τουρκικός Στρατός έχει αναστείλει τις ναυτικές περιπολίες στα 16 νησιά που αμφισβητεί η Τουρκία, δεδομένης της συνεχούς παρουσίας ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στον αέρα και πολεμικών πλοίων στη θάλασσα, οΙσμέτ Γιλμάζ απάντησε ότι «η Τουρκία δεν έχει σταματήσει τις εδαφικές διεκδικήσεις της στα νησιά αυτά», υποστηρίζοντας πως «έμειναν εκτός του πεδίου εφαρμογής των συνθηκών με τις οποίες δόθηκαν στην Ελλάδα σύμφωνα με τις Συνθήκες της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947.
Ποια είναι αυτά τα ελληνικά νησιά;
Οινούσσες, Φίμενα, Φούρνοι, Αγαθονήσι, Άρκη, Φαρμακονήσι, Καλόλημνος, Πλατιά, Κυρά Παναγιά, Γυαλί, Σύρνα και τα ανήκοντα στην ανατολική Μεσόγειο νότια της Κρήτης, Γαύδος, Δία, Διονισιάδες, Γαιδουρονήσι, Κουφονήσι, τα οποία «κατέχονται παράνομα από την Ελλάδα», όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Τουρκικού ινστιτούτου «Τουρκία -21ος αιώνας» και στενός φίλος του Ερντογάν , καθηγητής πολιτικών επιστημών Ümit Özdağ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου