“ Παρά τη σκληρή αυτή γραμμή των εταίρων, πάντως, κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες το βράδυ ότι η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στην προσέγγιση της διαπραγμάτευσης με πολιτικούς όρους, δεν θα αποδεχθεί επιστροφή σε μνημονιακά μέτρα και πρακτικές και θα θέσει άπαντες ενώπιον των ευθυνών τους ”
Με τρία σαφή αιτήματα και δύο, εξίσου σαφή, «όχι» περιμένουν Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ τον Γιάννη Βαρουφάκη στο σημερινό Eurogroup – ένα ακόμη Eurogroup, που θα γίνει υπό την απειλή της χρηματοδοτικής ασφυξίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από Βρυξέλλες και Βερολίνο, οι εταίροι και δανειστές θα βάλουν, αφ ενός, στο τραπέζι ζήτημα ιδιωτικοποιήσεων και κατάργησης εξαιρέσεων στον ΦΠΑ και, αφ’ετέρου θα ζητήσουν σαφέστερη κοστολόγηση των γνωστών 7 προτάσεων Βαρουφάκη. Το τρίτο αίτημά τους είναι λιγότερο ουσιαστικής αλλά κατ’ εξοχήν υψηλής συμβολικής σημασίας για την ελληνική κυβέρνηση και αφορά την απαίτηση να έρθουν άμεσα στην Αθήνα για ελέγχους τα λεγόμενα «τεχνικά κλιμάκια» - μια απαίτηση, την οποία οι πληροφορίες αναφέρουν πως προβάλει επιτακτικά η γερμανική πλευρά.
Στίγμα προθέσεων επ’ αυτού έδωσε ήδη ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με την απαντητική επιστολή του στον Γιάννη Βαρουφάκη, στην οποία αναφέρει: «Εχουμε συμφωνήσει ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι τεχνικής φύσης εργασίες για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας θα γίνουν στην Αθήνα».
Την ίδια ώρα, τα παράλληλα μηνύματα που στέλνουν Βρυξέλλες και Βερολίνο είναι πως στο σημερινό Eurogrpoup δεν θα υπάρξουν αποφάσεις και ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να δει ρευστό στα ταμεία της πρέπει «να μιλήσει και να τα βρει με τους θεσμούς».
«Μιλήστε με τους θεσμούς» ήταν και το γενικό στίγμα της απαντητικής επιστολής Ντάισελμπλουμ, ενώ η γερμανική πλευρά ζητά ξεκάθαρα επιστροφή στο γνωστό σύστημα ελέγχων και αξιολόγησης των εποχών της τρόικας: Πριν γίνει οποιαδήποτε εκταμίευση, ζητά κάθε «μεταρρυθμιστικό μέτρο» - όπως το χαρακτηρίζει – να συμφωνείται και να εγκρίνεται από τους θεσμούς και εν συνεχεία να επικυρώνεται από την ελληνική Βουλή.
Κυβερνητικές πηγές μόνον ευτυχείς δεν δήλωναν με αυτήν την στάση και, κυρίως, με την αξίωση του Βερολίνου για αποστολή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Και τούτο διότι θεωρούν ότι δεν γίνεται για λόγους ουσίας, αλλά γιατί ο Σόιμπλε θέλει να επαναφέρει «λάθρα» την τρόικα με στόχο την πολιτική ταπείνωση της κυβέρνησης.
Οι δανειστές αντιτείνουν ότι οι «εν Αθήναις διαβουλεύσεις» είναι αναγκαίες προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας και χρεώνουν «έλλειμμα αξιοπιστίας» στην κυβέρνηση. Ως μοχλό πίεσης, δε, χρησιμοποιούν τα δύο «όχι» που θα εισπράξει εκ νέου ο Γιάννης Βρουφάκης σήμερα στο Eurogroup – την άρνηση της ΕΚΤ να επιτρέψει αύξηση των πωλήσεων εντόκων γραμματίων για τη χρηματοδότηση του κράτους και την άρνηση Σόιμπλε να συζητηθεί ενδεχόμενη τμηματική εκταμίευση της δόσης των 7,2 δις ευρώ πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από τους «θεσμούς».
Παρά τη σκληρή αυτή γραμμή των εταίρων, πάντως, κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες το βράδυ ότι η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στην προσέγγιση της διαπραγμάτευσης με πολιτικούς όρους, δεν θα αποδεχθεί επιστροφή σε μνημονιακά μέτρα και πρακτικές και θα θέσει άπαντες ενώπιον των ευθυνών τους. Σ’ αυτή την κατεύθυνση δεν φαίνεται να στερείται – διαπραγματευτικού τουλάχιστον νοήματος – και η δήλωση του Γιάννη Βαρουφάκη στην Corriere della Serra για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας: «Μπορώ να πω ότι έχουμε τα αναγκαία χρήματα για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις», είπε, προσθέτοντας: «Για όλα τα υπόλοιπα θα δούμε…».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου