Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Βαρουφάκης: Το 1967 ήταν τα τανκς, σήμερα οι τράπεζες

Με ένα κείμενο εννέα σημείων σχολιάζει στο προσωπικό του ιστολόγιο ο Γιάνης Βαρουφάκης το ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μιλάει για απώλεια εθνικής κυριαρχίας, παράδοση της χώρας και πραξικόπημα κατά της Ελλάδας.

Αναλυτικά:
Τις επόμενες ώρες και ημέρες θα κάθομαι στο Κοινοβούλιο για να αξιολογήσω τη νομοθεσία που είναι μέρος της πρόσφατης συμφωνίας για την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής. Επίσης ανυπομονώ να ακούσω τους συντρόφους Αλέξη Τσίπρα και Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι οποίοι έχουν περάσει τόσα πολλά τις τελευταίες ημέρες. Μέχρι τότε δεν θα κάνω κριτική αναφορικά με τη νομοθεσία. Εν τω μεταξύ ακολουθούν μερικές σκέψεις πάνω στο ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής.
  1. Μία νέα συνθήκη των Βερσαλιών στοιχειώνει την Ευρώπη. Χρησιμοποίησα αυτή την έκφραση την άνοιξη του 2010 για να περιγράψω το πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας που ετοιμαζόταν τότε. Εάν αυτή η φράση φάνταζε τότε κάπως σχετική τώρα δυστυχώς ταιριάζει απόλυτα.
  2. Ποτέ ξανά δεν έχει λάβει τέτοια απόφαση η Ευρωπαϊκή Ένωση που να υπονομεύει τόσο ριζικά το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι ηγέτες της Ευρώπης, με αυτή τη συμπεριφορά τους στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή μας, έδωσαν ένα αποφασιστικό χτύπημα στο ευρωπαϊκό σχέδιο.
  3. Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει τραυματιστεί θανάσιμα τις τελευταίες ημέρες. Και όπως είπε ο Πολ Κρούγκμαν ότι και να σκέφτεστε για τον ΣΥΡΙΖΑ ή την Ελλάδα δεν ήταν οι Έλληνες ή ο ΣΥΡΙΖΑ που σκότωσαν το όνειρο δημοκρατικής, ενωμένης Ευρώπης.
  4. Πίσω στο 1971 ο Νικ Κάλντοερ, ο γνωστός οικονομολόγος του Κέιμπριτζ, είχε προειδοποιήσει ότι η δημιουργία μιας οικονομικής ένωσης πριν από μια πολιτική θα οδηγούσε όχι μόνο σε μια αποτυχημένη οικονομική ένωση, αλλά και στην αποσύνθεση του πολιτικού σχεδίου της Ευρώπης. Αργότερα, το 1999, ο Γερμανοβρετανός κοινωνιολόγος Ραλφ Ντάρεντορφ επίσης προειδοποιούσε ότι η οικονομική και νομισματική ένωση θα δίχαζε και δεν θα ένωνε την Ευρώπη. Όλα αυτά τα χρόνια ήλπιζα ότι έκαναν λάθος. Τώρα, οι δυνάμεις στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Φρανκφούρτη συνωμότησαν για να τους δικαιώσουν.
  5. Το ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής διαβάζεται σαν ένα έγγραφο που καταγράφει τους Όρους παράδοσης της Ελλάδας. Ερμηνεύεται ως μια δήλωση που επιβεβαιώνει  ότι η Ελλάδα συναινεί στο να γίνει προτεκτοράτο του Eurogroup.
  6. Το χθεσινό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής δεν έχει σχέση με τα οικονομικά ούτε σχετίζεται με την ατζέντα μεταρρυθμίσεων που θα βγάλει την Ελλάδα από τη λάσπη. Είναι καθαρά και απλά ένα μανιφέστο της πολιτικής της ταπείνωσης. Ακόμη κι αν κάποιος αντιπαθεί την κυβέρνησή μας πρέπει να δει ότι η λίστα των απαιτήσεων του Eurogroup απέχει πάρα πολύ από την ευπρέπεια και τη λογική.
  7. Το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου σήμανε την πλήρη ακύρωση της εθνικής κυριαρχίας χωρίς να βάζει στη θέση της ένα υπερ-εθνικό, ευρωπαϊκό, κυρίαρχο πολιτικό σώμα. Οι Ευρωπαίοι, ακόμη κι εκείνοι που δεν δίνουν δεκάρα για την Ελλάδα, θα πρέπει να προσέχουν.
  8. Πολλή ενέργεια έχει ξοδευτεί στα μέσα για το αν οι όροι της παράδοσης θα περάσουν από το ελληνικό κοινοβούλιο και, ειδικότερα, αν βουλευτές σαν κι εμένα θα περάσουν τη γραμμή και θα ψηφίσουν υπέρ της σχετικής νομοθεσίας. Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η πιο ενδιαφέρουσα ερώτηση. Η βασική ερώτηση είναι: Έχει η ελληνική οικονομία την οποιαδήποτε ελπίδα να ανακάμψει με αυτούς τους όρους; Αυτό είναι το ερώτημα που θα με απασχολεί κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες και ώρες. Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι ότι ακόμη και η πλήρης παράδοση εκ μέρους μας θα οδηγούσε στην εκβάθυνση της ατελείωτης κρίσης.
  9. Η πρόσφατη σύνοδος κορυφής δεν είναι τίποτα λιγότερο από την ολοκλήρωση ενός πραξικοπήματος. Το 1967 οι ξένες δυνάμεις χρησιμοποίησαν τα τανκς για να καταλύσουν την ελληνική δημοκρατία. Στη συνέντευξή μου με τον Φίλιπ Ανταμς στο ραδιόφωνο του ABC, υποστήριξα ότι το 2015 ένα άλλο πραξικόπημα σκηνοθετήθηκε με τις ξένες δυνάμεις να χρησιμοποιούν τις ελληνικές τράπεζες αντί για τανκς. Ίσως η βασική οικονομικά διαφορά να είναι πως, ενώ το 1967 η περιουσία του ελληνικού λαού δεν μπήκε στο στόχο, το 2015 οι δυνάμεις πίσω από το πραξικόπημα απαίτησαν την παράδοση όλων των περιουσιακών στοιχείων της χώρας στο βωμό ενός χρέους που δεν είναι βιώσιμο και δεν μπορεί να πληρωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου