Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015

Ο Βαρουφάκης «προειδοποιεί»: Έχω τους περισσότερους σταυρούς, θα επιστρέψω...

«Είμαι ο πολιτικός με τους περισσότερους σταυρούς, είμαι έτοιμος να επιστρέψω», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει στη συνέντευξη του ότι «η Ελλάδα ήταν σε χρεοκοπία πριν αναλάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και όσα συνέβησαν στη συνέχεια ήταν μία πολιτική επιλογή για να ανατραπεί η εκλογή αυτή».
Μάλιστα ο Γιάνης Βαρουφάκης κατηγόρησε ευθέως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι με τις αποφάσεις της έβαλε την ελληνική κυβέρνηση στη γωνία από την πρώτη ημέρα.
Παράλληλα αποποιήθηκε κάθε δικής του ευθύνης λέγοντας κατηγορηματικά ότι δεν φέρει απολύτως καμιά και συμπληρώνοντας «Όλοι κάνουμε λάθη αλλά εμείς είμαστε θύματα. Οι θεσμοί μάς κακομεταχειρίστηκαν και μας αφαίρεσαν οξυγόνο μέχρι που παραδοθήκαμε».
Ο κ. Βαρουφάκης θεωρεί ότι δεν υπάρχουν τώρα περιθώρια για να ζητηθεί περικοπή του χρέους και εκτιμά πως «όποιος υποστηρίζει αυτή τη θεωρία δεν έχει κατανοήσει τι συνέβη». «Από το 2010 το ελληνικό κράτος είναι οικονομικά αφερέγγυο».
Εκτιμά δε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλησε να τον απομακρύνει. Ο πρωθυπουργός κατάλαβε ότι τον απειλούσαν με περίστροφο και μπορούσε να διαλέξει ανάμεσα στο να τον εκτελέσουν και στο να παραδοθεί. Αποφάσισε ότι η δεύτερη δυνατότητα ήταν η καλύτερη στρατηγική».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, επιμένει στην άποψη του ότι η συμφωνία με τους πιστωτές δεν θα φέρει αποτέλεσμα, λέγοντας «κανείς δεν πιστεύει σε αυτή τη συμφωνία» και συμπληρώνει «Γνωρίζω ότι ο Τσίπρας δεν πιστεύει σε αυτό το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην κυβέρνηση. Ένα πρόγραμμα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως καταστροφή».
Μάλιστα τονίζει ότι ούτε καν ο Σόιμπλε πιστεύει σ αυτό το πρόγραμμα το οποίο επιβλήθηκε στην Ελλάδα για εκδίκηση.
Ο κ. Βαρουφάκης παράλληλα αποσαφηνίζει ότι παραιτήθηκε τη νύχτα του δημοψηφίσματος, «γιατί η κυβέρνηση έκανε λάθος να μην χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμά του για να ασκήσει πίεση επί των πιστωτών». Αλλά αποσαφηνίζει ότι «δεν είναι λιγότερο ή περισσότερο επαναστάτης από τον Τσίπρα, ήταν μία δύσκολη επιλογή».
Σε σχέση τέλος με τη μελλοντική του δράση, ο πρώην επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών τονίζει ότι θα παραμείνει βουλευτής, θεωρώντας ότι ο ρόλος του ενισχύθηκε από τα γεγονότα και ότι οφείλει να το πράξει και για τους 140.000 ανθρώπους που τον εμπιστεύτηκαν στις εκλογές, αναδεικνύοντάς τον σε «πρώτο –κατά πάσα πιθανότητα– σε σταυρούς βουλευτή της χώρας». Επιβεβαιώνει, τέλος, ότι πρόκειται να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου