Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Μέτοχος MEGA ΚΑΙ Πρώτου Θέματος ο αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης

Εκβιασμοί, απειλές, ξυλοδαρμοί ακόμα και απόπειρα ανθρωποκτονίας αποδίδονται στον  εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη και στενό συνεργάτη του Αναστάσιου Πάλλη σε βάρος των οποίων η εισαγγελία της Αθήνας άσκησε ποινικές διώξεις για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.


Η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη που ήταν επικεφαλής της μεγάλης δικαστικής έρευνας η οποία διενεργήθηκε συνολικά από τέσσερις εισαγγελείς, στο πολυσέλιδο πόρισμα της διαπιστώνει σειρά ποινικών αδικημάτων που διαπράχτηκαν από τη συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση, της οποίας επικεφαλής φέρεται ο εφοπλιστής με στόχο τη διευθέτηση οικονομικών ή άλλων διαφορών.

Οι δικαστικές αρχές απαγόρευσαν την έξοδο από τη χώρα τόσο στον εφοπλιστή όσο και στο συνεργάτη του ενώ η δικογραφία βρίσκεται ήδη στα χέρια ανακριτή.

Σύμφωνα με το 30 σελίδων πόρισμα  ο Βίκτωρας Ρέστης οργάνωσε με πρώην αστυνομικούς και μπράβους ολόκληρo "σύστημα" εκβιασμών, απειλών, με ξυλοδαρμούς μέχρι και απόπειρα ανθρωποκτονίας. Περιγράφονται οι σκληρές μέθοδοι που εφάρμοζε η εγκληματική οργάνωση προκειμένου να λύνει οικονομικής φύσης εκκρεμότητες.

Μεταξύ των θυμάτων, ορισμένα από τα οποία κατήγγειλαν τα βίαια περιστατικά σε βάρος τους, υπάρχει δικηγόρος ο οποίος ξυλοκοπήθηκε ανηλεώς, ενώ στη λίστα των ατόμων που δέχθηκαν  εκβιασμούς, εκρήξεις, απειλές, επικίνδυνες και σωματικές βλάβες βρίσκονται και γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου.

Πέραν των κακουργημάτων της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης που αποδίδονται στο γνωστό εφοπλιστή και στον άλλοτε στενό του συνεργάτη Αν. Πάλλη, αλλά όσους συμμετείχαν στη "συμμορία", μπράβους και πρώην αστυνομικούς, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για:
- Εκβίαση με όλες τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου.
- Απόπειρα ανθρωποκτονίας επίσης με επιβαρυντικές περιστάσεις.
- Ληστεία που διαπράχθηκε από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση.
- Επικίνδυνη σωματική βλάβη με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου.
- Σκοπούμενη σωματική βλάβη και απόπειρα σκοπούμενης σωματικής βλάβης.
- Παράνομη οπλοφορία και παράνομη οπλοχρησία.
- Έκρηξη με επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου.

Επίσης απαγγέλθηκαν κατηγορίες και για άλλα αδικήματα όπως υπόθαλψη εγκληματία, παραβίαση τηλεφωνικού απορρήτου, αθέμιτη παρακολούθηση, παραβίαση προσωπικών δεδομένων, μεμονωμένες εκβιάσεις, επικίνδυνες σωματικές βλάβες και άλλα.

Στο εισαγγελικό πόρισμα μεταξύ άλλων αναφέρεται για τους κατηγορούμενους ότι "η συμπεριφορά τους εντάσσεται στο σχέδιο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, της οποίας ηγετικό ρόλο είχαν οι Βίκτωρας Ρέστης και Αναστάσιος Πάλλης και η οποία δρούσε συστηματικά με υποδομή και με συστήματα παρακολούθήσης όσο και με ανθρώπινο δυναμικό με σκοπό βλάβης των παρακολουθούμενων προσώπων, αφού γινόταν χρήση αυτών σε εκβιασμούς και σε σχεδιασμό επικίνδυνων επιθέσεων στους παθόντες".

Η εισαγγελική έρευνα εντόπισε και την "ομάδα κρούσης" της εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία σύμφωνα με το πόρισμα μετείχαν πρώην αστυνομικοί και αλλοδαποί μπράβοι κυρίως αλβανικής καταγωγής.

Οι "επικεφαλής" της εγκληματικής οργάνωσης, ο γνωστός εφοπλιστής και ο στενός του συνεργάτης είχαν - κατά το εισαγγελικό πόρισμα- εφοδιαστεί και με δικό τους βαλιτσάκι που έκαναν παρακολουθήσεις των θυμάτων τους αλλά και συνεργατών τους για να ελέγχουν την υλοποίηση των σχεδίων τους ενώ στο πόρισμα σημειώνονται και περιπτώσεις ανατριχιαστικών μεθόδων  που εφάρμοζε η "συμμορία".

Οι εισαγγελείς που μετείχαν στην ομάδα υπό την κυρία Τουλουπάκη που διενήργησε την έρευνα είναι οι Χρ.Ντζούρας, Γ. Καλούδης και Ροζαλία Λάλη.

Ο συγκεκριμένος εφοπλιστής είχε απασχολήσει και παλαιότερα τη Δικαιοσύνη σε υπόθεση δανείων που του είχαν χορηγηθεί από τράπεζα της οποίας υπήρξε μεγαλομέτοχος. Τόσο ο ίδιος όσο και ο στενός του συνεργάτης είχαν προφυλακιστεί.

 βίος και  πολιτεία του Ρέστη

Στα 45 του, ο Ρέστης είναι τραπεζίτης, ασχολείται με τα media, συμμετέχει σε αλλαντοβιομηχανία, παρασκευάζει σούσι, έφτιαξε το ελληνικό MTV, πραγματοποιεί χερσαίες μεταφορές και ελέγχει ποσοστά σε δεκάδες άλλες μικρές και μεγάλες εταιρείες. Ο Βίκτωρ Ρέστης, κατά πολλούς σύγχρονος Αριστοτέλης Ωνάσης, εφοπλιστής, με το δικό του νησί και με επιχειρήσεις που ξεκινούν από τα media και καταλήγουν σε γήπεδα γκολφ.  

 Τη ναυτιλιακή οικογενειακή εταιρεία Enterprises Shipping ίδρυσε το 1974 ο πατέρας του Σταμάτης Ρέστης, ο οποίος έζησε για χρόνια στη Νότια Αφρική και πέθανε τον Ιούλιο του 2004. Από τότε ο Βίκτωρ διαχειρίζεται τα οικογενειακά χρήματα με διάφορους τρόπους.    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ρέστης μπήκε στον χώρο του Τύπου στις 19 Απριλίου 2007, αγοράζοντας ένα μικρό ποσοστό και στη συνέχεια εξασφάλισε το 33,34% της Imako Media, έναντι 11,6 εκατ. ευρώ. Η ενασχόλησή του με τα media και τις νέες τεχνολογίες συνεχίστηκε με την εξασφάλιση των δικαιωμάτων του MTV, του Μαυροβουνίου, της Ρουμανίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, με την εξασφάλιση του 20% της αλυσίδας Multirama, με τη συμμετοχή του στον ΔΟΛ, με την αγορά του τηλεοπτικού σταθμού Smart, πρώην TV Πειραιάς κ.α.       Δεν χρειάζεται καν να πούμε πόσα καράβια έχει στο στόλο του, πόσες φορές βγήκε στους πιο ισχυρούς εφοπλιστές του κόσμου, και πόσα βραβεία πήρε για την εφοπλιστική του δραστηριότητα. Ήταν συνέχεια στα νέα για διάφορους λόγους:  

 Το ελικόπτερο του Ρέστη είχε ατύχημα κατά την πραγματοποίηση βαριάς προσγείωσης στο Ελευθέριος Βενιζέλος με αποτέλεσμα σχεδόν να καταστραφεί. Αγόρασε το ξενοδοχείο της ταινίας Ο Τρελοπενηντάρης με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Έκλεισε συμφωνία με την H&M. Φτιάχνει με την μητέρα του πεντάστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο. Αγόρασε κι άλλα πλοία. Θα σώσει την FBBank. Αγοράζει ποσοστό της Τηλέτυπος - του Mega Channel δηλαδή. Ποντάρει στην Κίνα. Θα αγοράσει την ΑΕΚ. Θα αγοράσει τον Πανιώνιο. 

Ο Βίκτωρ Ρέστης εξαγόρασε την «Carrefour Travel».       Συμπτωματικώς, η πορεία όλων των παραπάνω επιχειρήσεων δεν ήταν αυτή που ήθελαν οι επενδυτές. Βέβαια, ο Βίκτωρ Ρέστης δεν έχασε λεφτά από όλες τις παραπάνω επενδύσεις, γιατί είτε βγήκε νωρίς (όπως στην περίπτωση της ΙΜΑΚΟ) είτε γιατί αντάλλαξε την αποτυχημένη επένδυση με άλλο περιουσιακό στοιχείο, όπως στην περίπτωση Multirama. Αλλες επενδύσεις του ομίλου έγιναν στον τομέα του τουρισμού, αποκτώντας το ξενοδοχείο Porto Hydra και κατασκευάζοντας θέρετρο στο Μαυροβούνιο.  

 Ακόμα κι αυτό όμως απέτυχε, σύμφωνα με την Δημοκρατία:   Εκείνο καλοκαίρι, σε μια φαντασμαγορική τελετή με τον Ιταλό ποπ τενόρο Αντρέα Μποτσέλι, ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης, αγκαζέ με τον μόνιμο πρόεδρο (ή πρωθυπουργό...) του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς, γιόρταζε την έναρξη του τουριστικού έργου στο νησί του Αγ. Στεφάνου της βαλκανικής χώρας. Τότε είχαν ανακοινωθεί μεγαλεπήβολα σχέδια για επένδυση 100.000.000 ευρώ από τον όμιλο Ρέστη, που θα ολοκληρώνονταν μέσα στο φετινό καλοκαίρι, για απευθείας αεροπορική σύνδεση Ελλάδας - Μαυροβουνίου, προκειμένου να χαρούν οι Ελληνες το πάλαι ποτέ κορυφαίο τουριστικό θέρετρο της Γιουγκοσλαβίας και άλλα ηχηρά. Όμως η επένδυση φαίνεται πως καρκινοβατεί, ενώ πληροφορίες από την τοπική αγορά κάνουν λόγο για οφειλές της εταιρίας Adriatic Properties, που έχει αναλάβει τη διαχείριση του συγκροτήματος στον Αγ. Στέφανο για 50 χρόνια (με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα 50), προς συνεργεία τεχνικών, προμηθευτές, αλλά και προσωπικό.

 Ο όμιλος Ρέστη δεν πολυδιαφημίζει εσχάτως την επένδυση στο πανέμορφο νησάκι του Μαυροβουνίου. Μόνο στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου πληροφορήθηκαν οι κάτοικοι της βαλκανικής χώρας πως η εταιρία του εφοπλιστή έλαβε δάνειο 37.000.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) προκειμένου να προχωρήσει την επένδυση. Όμως η τουριστική σεζόν χάθηκε, η απευθείας αεροπορική σύνδεση με το Μαυροβούνιο (μέσω εταιρίας συμφερόντων του Β. Ρέστη) ουδέποτε υλοποιήθηκε, ενώ τοπικοί επιχειρηματίες περιμένουν να πληρωθούν από τον Ελληνα κροίσο.

        Σύντομα, τα κακά μαντάτα (και τα αρνητικά δημοσιεύματα) άρχισαν να πέφτουν βροχή:   Το όνομα ομίλου Ρέστη ακούστηκε στην υπόθεση «Καρούζου». Ο επιχειρηματίας είχε τότε δηλώσει ότι οι παραβάσεις έγιναν πριν αποκτήσει η εταιρεία του τα ακίνητα για τα οποία επεβλήθησαν τα πρόστιμα. Το όνομα μιας εκ των ναυτιλιακών εταιρειών του ομίλου Ρέστη ενέπλεξε ο Mark Wallace, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, ότι συνεργάζεται με το Ιράν στο θέμα των πετρελαίων. Ο Mark Wallace είναι εκπρόσωπος του αμερικανικού λόμπι United Against Nuclear Iran (UANI), που κάνει εκστρατεία κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Ο κ. Ρέστης προχώρησε σε μήνυση κατά του κ. Wallace.       Στη συνέχεια, κάποιοι τον ενέπλεξαν με υποτιθέμενο χρηματισμό του ανηψιού του Σουφλιά ("Ο Βίκτωρας Ρέστης "λάδωσε" με 38 εκατ. ευρώ τον ανηψιό του Σουφλιά!") προκειμένου να ενταχθούν στο σχέδιο πόλεως δημόσιες δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις στην Αττική - κάτι που ο κύριος Ρέστης διέψευσε.    Αρνητικά δημοσιεύματα εμφανίστηκαν επίσης σε "ελληνόψυχα" σάιτ τα οποία έγραφαν διάφορες συνωμοσιολογικές αρλούμπες, βασιζόμενα στην φημολογούμενη εβραϊκή καταγωγή του.  

   Είχε γράψει το Θέμα: Εξέχον μέλος της Ελληνικής Ισραηλιτικής Κοινότητας ο κ. Ρέστης με την επιχειρηματική του πορεία, μοιάζει να επιβεβαιώνει το εμπορικό δαιμόνιο του «περιούσιου λαού» που έχει μάθει να επιβιώνει και να γίνεται ακόμη πιο ισχυρός ύστερα από κάθε δοκιμασία. Και που η κυριαρχία του αρχίζει να ξεδιπλώνεται το τελευταίο διάστημα και στη χώρα μας.  Η μητέρα του, η κυρία Μπέλλα Ρέστη, είναι δραστήριο μέλος και πρόεδρος του Ισραηλιτικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος αριθμεί 265 μέλη και ταυτόχρονα είναι μέλος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ρόδου.  Παράλληλα κατέχει τον τίτλο της μεγάλης ευεργέτιδας του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος, ενώ έχει ιδρύσει το «Ρέστειον Κέντρο Ηλικιωμένων» στην περιοχή της Βούλας, το οποίο φιλοξενεί γέροντες εβραϊκής καταγωγής.  Ο Βίκτωρ Ρέστης βοηθά όσο μπορεί σε όλες αυτές τις δράσεις αλληλεγγύης, είτε χρηματοδοτώντας είτε συμμετέχοντας, όποτε μπορεί, στους εβραϊκούς εορτασμούς, όπως ήταν η πρόσφατη εισαγωγή του Σεφέρ Τορά στο Εχάλ της Συναγωγής που βρίσκεται μέσα στο «Ρέστειον Ίδρυμα».  Ο Βίκτωρ Ρέστης διατηρεί φιλικές σχέσεις με πολλά εξέχοντα στελέχη της ελληνικής επιχειρηματικότητας που προέρχονται από την ισραηλιτική κοινότητα:  τον κ. Σάμι Φαϊς, την οικογένεια Μοντιάνο, την οικογένεια Μάτσα (της γνωστής δισκογραφικής εταιρείας). 

Πρόσφατα μάλιστα εξαγόρασε μειοψηφικό μερίδιο μετοχών στην εταιρεία του –επίσης ισραηλιτικής καταγωγής- επιχειρηματία κ. Σαμ Μπενρουμπή.  [Βασισμένοι στο ρεπορτάζ του Θέματος από το 2007 -ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΡΩΝΕΙΑ το ότι αργότερα ο Ρέστης θα έμπαινε ως μέτοχος στο Θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, αγοράζοντας το 40% της εφημερίδας- διάφοροι έγραψαν ανοησίες και ανακρίβειες ακόμα και για την ηλικία του Ρέστη, όπως: "Ο εφοπλιστης Βίκτωρ Ρέστης, (μετα τον θάνατο του πατέρα του, για να μην τον δυσαρεστήσει) ασπάστηκε επίσημα τον εβραϊσμο, κάνοντας και περιτομη στα πενηνταφεύγα του. Ακριβως ίδια περίπτωση και η Δαμανάκη, η οποία, όμως, δεν ξέρω πώς (αν) θρησκεύεται. Οι εβραίοι, στο θέμα της γενεαλογίας, ακολουθουν το ρωμαϊκο πρότυπο: το παιδι ακολουθει την τύχη της μητέρας του. (Πχ γυιος Ρωμαίου με δούλα, ήταν δούλος. Το ανάποδο με γυιο Ρωμαίας.) Διότι την μητέρα σου πάντα την ξέρεις, ενω τον πατέρα σου τον πιθανολογεις. (Εντάξει… σε εποχες παλιότερες του DNA test.)]   Αυτά όμως ήταν ψίχουλα σε σχέση με όσα θα ακολουθούσαν και θα αποκαθήλωναν τον Ρέστη από τον εφοπλιστικό και επιχειρηματικό του θρόνο.  Πηγή:http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/44313

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου