Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Παπανδρέου, Σαμαρά, Βενιζέλο και Παπαδήμο θα εξετάσει η επιτροπή για τα Μνημόνια

Την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με την υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνιο καταθέτει σήμερα η κυβέρνηση.
Στο στόχαστρο της εξεταστικής είναι οι πρώην πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος, Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος που είχε διατελέσει αντιπρόεδρος των παραπάνω κυβερνήσεων και συμμετείχε στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Η Εξεταστική Επιτροπή θα διερευνήσει τέσσερις διαφορετικές περιόδους. Αυτές των δύο πρώτων δανειακών συμβάσεων, του PSI και της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.  Συγκεκριμένα θα εξεταστούν οι χρονικές περίοδοι:
  • Μνημόνιο 1ο     Οκτώβριος 2009 – Μάιος 2010
  • Μνημόνιο 2ο     Μάιος 2010 – Νοέμβριος 2011
  • PSI     Νοέμβριος 2011 – Μάιος 2012
  • Συγκυβέρνηση Νοέμβριο 2012 έως τις εκλογές του 2015
Για το θέμα συνεδρίασε εκτάκτως το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, ο διευθυντής της ΚΟ Χρήστος Αθανασίου και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, Θανάσης Πετράκος και Όλγα Γεροβασίλη,
Η δήλωση του γραμματέα της ΚΟ Χρήστου Μαντά
«Θα διερευνήσει υπαγωγή στο καθεστώς μνημονίων κ κάθε άλλο ζήτημα εφαρμογής του υλοποιούμε δέσμευση χωρίς διάθεση ρεβανσισμού κ ποινικοποίηση πολιτικής ζωής για να αναζητηθούν αιτίες και ευθύνες μιας πρωτοφανούς κρίσης που ισοπέδωσε την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων»
Τι απαντάει το ΠΑΣΟΚ
Αμεση ήταν η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια με τον βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να γράφει στο facebook πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να ξεχάσει να κάνει εξεταστική τόσο για την περίοδο Καραμανλή που μας οδήγησε στην κρίση, όσο και για το 3ο Μνημόνιο που ετοιμάζεται να υπογράψει ο Αλέξης Τσίπρας.
Λίγο αργότερα, το γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία παραπέμπει στην απάντηση που είχε δώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά: «Την περιμένουμε με χαρά. Ως διαρκή επιτροπή για να εξετάσει και το τι κάνει τώρα η κυβέρνηση και το πώς θα πάμε δυστυχώς στο μνημόνιο 3. Αλλά θα αρχίσουμε από τα αίτια της κρίσης και από την περίοδο 2004 – 2009, όχι από το 2010. Οι συμφωνίες ασυλίας που συνήψε ο ΣΥΡΙΖΑ με μια πλευρά της ελληνικής Δεξιάς, δεν θα επιβιώσουν στην Βουλή», είπε πει τότε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Η συγκυβέρνηση αντί για άρτο προσφέρει θέαμα λέει η ΝΔ
«Ας κάνουν όσες εξεταστικές θέλουν» δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραγκούνης, σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, και πρόσθεσε:
«Τη Νέα Δημοκρατία δεν την αγγίζει καμία.
Ομως, ακόμη και μικρά παιδιά καταλαβαίνουν τη σκοπιμότητα της πρότασης, αυτή τη στιγμή.
Οταν η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου δεν μπορεί να προσφέρει άρτο, προσπαθεί να προσφέρει θέαμα.
Αλλά «ξέχασαν» να συμπεριλάβουν και την περίοδο μετά τις τελευταίες εκλογές, όπου έχουν υπογράψει φαρδιά - πλατιά την παράταση του δεύτερου μνημονίου και έχουν, δυστυχώς, βάλει τις προϋποθέσεις για ένα τρίτο μνημόνιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου