Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015

Τα οφέλη που αποκόμισε η Ελλάδα από την συνάντηση Πούτιν -Τσίπρα

Ιστορικής σημασίας μπορεί να χαρακτηριστεί η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν τη Μεγάλη Τετάρτη στη Μόσχα αφού η χώρα μας απόκομισε άμεσα οφέλη που θα δώσουν σημαντική ένεση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.
Την ίδια ώρα που οι δανειστές επιμένουν να σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό της Ελλάδας, η συνάντηση Πούτιν-Τσίπρα άνοιξε νέους δρόμους για την πατρίδα ενώ κύκλοι από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν ότι στη συζήτηση των δύο ηγετών υπήρξαν πολλά σημεία σύγκλισης μεταξύ των δύο πλευρών.
Μάλιστα, από την πλευρά της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι μετά τη συμφωνία για την επέκταση του αγωγού και στην Ελλάδα και τη μετατροπή της χώρας σε διακομιστικό κέντρο φυσικού αερίου η Ρωσία θα προκαταβάλει άμεσα μελλοντικά κέρδη από τον αγωγό, παρέχοντας, επομένως, μια ανάσα ζωής στη δοκιμαζόμενη από τις εκβιαστικές πρακτικές των δανειστών ελληνική οικονομία.
Συγκεκριμένα, αναφορικά με τον αγωγό ο Πρόεδρος Πούτιν σημείωσε ότι η «καινούργια διαδρομή θα καλύψει τις ανάγκες των Ευρωπαίων σε καύσιμα και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένα από τα βασικά κέντρα διανομής φυσικού αερίου». 

Είμαστε έτοιμοι, τόνισε ο κ. Βλ. Πούτιν, προκειμένου «όχι μόνο να δανειοδοτήσουμε κάποια σχέδια που σήμερα συζητήσαμε από κοινού», αλλά και «να λύσουμε τα ζητήματα των χρηματοπιστωτικών σχέσεων». Ο κ. Βλ. Πούτιν, δηλαδή, απάντησε ουσιαστικά και σε όσους διερωτώνται ποιος θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του αγωγού. Είπε χαρακτηριστικά ότι διερευνάται η «δυνατότητα άμεσης προκαταβολής μελλοντικών κερδών και αποπληρωμής από την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού». Ότι, δηλαδή, η Ρωσία μπορεί να προκαταβάλλει άμεσα τα μελλοντικά κέρδη από τον αγωγό προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο και η Ελλάδα να αρχίσει να ξεπληρώνει από το 2019, οπότε και αναμένεται να λειτουργήσει ο αγωγός. Και, βέβαια, κατά τον Ρώσο Πρόεδρο ο αγωγός «θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας», ενώ μίλησε και για «μεγάλα κέρδη χιλιάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, από τη διαμετακόμιση του αερίου».

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως στη Μόσχα συζητήθηκε ιδιαίτερα η δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρώσικη ομοσπονδία.Υπήρξε, μάλιστα, κοινή βούληση, το επόμενο διάστημα, να ξεκινήσει η διαδικασία ίδρυσης κοινών ελληνο-ρωσικών εταιρειών, στη ρώσικη επικράτεια, προκειμένου οι Έλληνες εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων, που εντάσσονται στα αντίμετρα της ΕΕ, να μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία. Αυτή η διαδικασία δεν λογίζεται ως εξαγωγή, κι αυτό γιατί θα τα διακινούν ρώσικες εταιρίες στις οποίες, όμως, θα συμμετέχουν και έλληνες παραγωγοί. Άρα τα προϊόντα αυτά δεν θα αντιμετωπίζουν αντίμετρα. Τα προϊόντα θα φτάνουν στη Ρωσία προς επεξεργασία πράγμα το οποίο, ουσιαστικά, θα δώσει τη δυνατότητα στους αγρότες να ξεπεράσουν ένα πολύ σημαντικό εμπόδιο που είχε τεθεί το περασμένο καλοκαίρι και μείωσε σημαντικά τις εξαγωγές της χώρας. Και αυτό είναι μια πολύ σημαντική -έστω έμμεση- ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση.
Ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, σε ό, τι αφορά τα αγροτικά προϊόντα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι από «τη δυνατότητα διεύρυνσης της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα» και «τη δημιουργία κοινών επιχειρήσεων» θα κερδίσουν και οι Ρώσοι παραγωγοί.
Η Ρωσία, δια του Προέδρου της, εξέφρασε τη θέληση να μετάσχει σε επενδύσεις στην Ελλάδα, που θα αφορούν αγωγούς, ενέργεια, λιμάνια, κ.λπ.
Η ενδυνάμωση τέτοιων δράσεων σε μία περιοδο κρίσης, θεωρείται σημαντική. Πιο σημαντικό πεδίο είναι φυσικά οι επενδύσεις και οι συμμετοχές ρωσικών εταιριών σε διαγωνισμούς αποκρατικοποιήσεων και συμπάξεων στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση κατέστησε σαφές οτι δεν πουλά πλειοψηφικά πακέτα, με την ρωσική πλευρά να απαντά ότι ενδιαφέρεται και για μειοψηφικά. Η Μόσχα κοιτάζει προς τον ΟΛΘ και ίσως τον σιδηρόδρομο. Θα λάβει επίσης μέρος στους διαγωνισμούς για το πετρέλαιο στα 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και νότια Κρήτη.
Μεγάλο κέρδος είναι για τη χώρα μας και η  ανάπτυξη μίας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, που δεν συνθλίβεται υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και δεν υποκύπει σε πολιτικές πιέσεις, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το ευρωπαϊκό δημοκρατικό κεκτημένο και το σεβασμό στην εθνική κυριαρχία.
«Η ελληνική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για οποιαδήποτε βοήθεια», όπως απάντησε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε ερώτηση αν η Μόσχα θα διευκολύνει οικονομικά την Ελλάδα. «Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνάει στις χώρες ζητώντας την επίλυση του χρηματοδοτικού της προβλήματος, για μια οικονομική κρίση, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, είναι ευρωπαϊκή», τόνισε, απατώντας στην ίδια ερώτηση, ο Αλέξης Τσίπρας.

Στιγμές ελπίδας και εθνικής υπερηφάνειας στην Ελλάδα. Στιγμές πανικού στο Βερολίνο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου