Κυριακή 12 Απριλίου 2015

Ενταση Τουρκίας - Βατικανού για τη γενοκτονία των Αρμενίων

Στην γενοκτονία των Αρμενίων αναφέρθηκε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος απευθυνόμενος στο πλήθος των καθολικών πιστών που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

«Η ανθρωπότητά μας, τον περασμένο αιώνα, έζησε τρεις ανήκουστες τραγωδίες. Η πρώτη, εκείνη που συνήθως θεωρείται ως πρώτη γενοκτονία του εικοστού αιώνα, έπληξε τον αρμενικό λαό σας, πρώτο χριστιανικό έθνος», τόνισε ο ποντίφικάς. Στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και εντός της βασιλικής εκκλησίας, σημειώνεται, ήταν παρούσα και μεγάλη αντιπροσωπεία αρμενίων πιστών και επισήμων.
«Αγαπητοί Αρμένιοι πιστοί, σήμερα τιμάμε με την μνήμη, με την καρδιά τραυματισμένη από τον πόνο, αλλά και γεμάτη ελπίδα από την Ανάσταση του Κυρίου, τα εκατό χρόνια από το τραγικό αυτό συμβάν, την τεράστια αυτή εξόντωση, αποτέλεσμα παραφροσύνης, την οποία υπέστησαν οι πρόγονοί σας», πρόσθεσε ο λατινοαμερικανός πάπας.

Ο πάπας τόνισε, δε, ότι φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από το «μαρτύριο» αυτό, ενώ κατήγγειλε ότι «και σήμερα ζούμε ένα είδος γενοκτονίας, εξαιτίας της γενικευμένης και μαζικής αδιαφορίας». Η σαφής αναφορά του πάπα Φραγκίσκου ήταν στον κατατρεγμό των χριστιανών, σε πολλά σημεία του πλανήτη.
Παρών, στην σημερινή λειτουργία στην βασιλική εκκλησία του Αγίου Πέτρου, ήταν και ο Ορθόδοξος Πατριάρχης και Καθολικός Πασών των Αρμενίων Καρεκίν ο Β'.
«Ο πάπας Φραγκίσκος, ενώπιον χιλιάδων αρμενίων που έφτασαν στην Ρώμη από όλο τον κόσμο, αναφέρθηκε στις σφαγές που διέπραξαν οι Τούρκοι από το 1915, χρησιμοποιώντας την λέξη που απεχθάνεται η τουρκική κυβέρνηση, την λέξη γενοκτονία», υπογραμμίζει, χαρακτηριστικά, στην διαδικτυακή της έκδοση, η ιταλική εφημερίδα Λα Στάμπα. Ο ποντίφικάς, τέλος, υπογράμμισε ότι μαζί με τους Αρμενίους, το μαρτύριο αυτό έπληξε και τους Έλληνες, τους Ασσύριους και τους Χαλδαίους.
Ανάκληση του Τούρκου πρέσβη στο Βατικανό
Οι δηλώσεις του πάπα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Αγκυρας, η οποία, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα, ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Βατικανό για διαβουλεύσεις.
Νωρίτερα, οι τουρκικές αρχές κάλεσαν τον πρεσβευτή του Βατικανού στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου