Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015

Κωνσταντοπούλου: Η διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων δε θα μείνει στα χαρτιά


Με συγκεκριμένες και στοχευμένες κινήσεις η Πρόεδρος της Βουλής,Ζωή Κωνσταντοπούλου,κάνει σαφές σε όλους πως το θέμα για την διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων δεν θα μείνει μόνο στα χαρτιά και στις συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής από την οποία αποχώρησε ο Γερμανοτσολιάς Σταύρακας!Σας παραθέτουμε παρακάτω μία σειρά ενεργειών στις οποίες θα προβεί η ΠτΒ το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όπως υπογράμμισε η κ. Κωνσταντοπούλου κατά την ενημέρωση των μελών της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, υπάρχει ένθερμη ανταπόκριση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε επίπεδο εξω-ευρωπαικών χωρών, κάτι το οποίο, σύμφωνα με την Πρόεδρο, “θα αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της Επιτροπής”.

Υπενθυμίζεται ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε μια σειρά συναντήσεων με Πρέσβεις σήμερα αλλά και κατά την προηγούμενη εβδομάδα.

«Σε όλους έθεσα το θέμα της διεκδίκησης αυτής και υπογράμμισα ότι κατατάσσεται στα πρώτα σε ιεράρχηση ζητήματα κοινοβουλευτικής Διπλωματίας καθώς και ότι προσδοκούμε τη συνδρομή και τη συστράτευσή τους. Θέλω να σας μεταφέρω ότι από όλους η ανταπόκριση ήταν ένθερμη και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε επίπεδο εξω-ευρωπα’ι’κών χωρών», είπε χαρακτηριστικά.

Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν, στην Αυστρία, θα μεταβεί στις 10 Μαΐου η Ζωή Κωνσταντοπούλου, για την ετήσια εκδήλωση μνήμης προς τιμήν των θυμάτων του ναζισμού.

Όπως είπε η Πρόεδρος της Βουλής ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, κατά την εκεί παρουσία της «θα υπογραμμίσει το έργο και την ενεργοποίηση της Επιτροπής της Βουλής».

 Σύμφωνα με τα όσα είπε η κ. Κωνσταντόπουλου, η Επιτροπή, έλαβε την ομόφωνη απόφαση να αποδεχθεί πρόταση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη συνδιοργάνωση μεγάλης εκδήλωσης που θα διεξαχθεί στις 27 Απριλίου του 2015.

Το θέμα της εν λόγω εκδήλωσης είναι: «Κλείνουμε τις πληγές του παρελθόντος, χτίζουμε το μέλλον χωρίς φασισμό, σώζουμε τη μνήμη 40.000 εκτελεσθέντων, 300.000 νεκρών από πείνα, 210.000 ομήρων εργατών, σκλάβων, 63.000 Ελλήνων Εβραίων θυμάτων του ολοκαυτώματος, 84 μαρτυρικών πόλεων και χωριών, 1.170 κατεστραμμένων πόλεων και χωριών. Δεν ξεχνάμε 401.000 γκρεμισμένα σπίτια, 1,2 εκ. άστεγους, 906 βυθισμένα εμπορικά πλοία, 129 γκρεμισμένες γέφυρες, 298.753 τόνους ορυκτούς πλούτου και τους εκατοντάδες κλεμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Διεκδικούμε τις οφειλές της Γερμανίας, πολεμικές επανορθώσεις, αποζημίωση θυμάτων, αποπληρωμή κατοχικού δανείου, επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών».

Τέλος σε ειδική εκδήλωση της Αρμενικής Βουλής για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Αρμενίων θα παρευρεθεί την επόμενη εβδομάδα η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Όπως τόνισε η ίδια: «Το αντικείμενο της διακοινοβουλευτικής εκδήλωσης που θα γίνει θα είναι η συστράτευση των Κοινοβουλίων κατά του εγκλήματος της Γενοκτονίας. Νομίζω ότι είναι μια καλή ευκαιρία εκεί να σηματοδοτήσουμε ότι η μάχη κατά των εγκλημάτων της ανθρωπότητας, των διεθνών εγκλημάτων και κατά της Γενοκτονίας περιλαμβάνει ακριβώς και την ενεργοποίηση διεκδικήσεων όπως οι διεκδικήσεις των Γερμανικών οφειλών εκ μέρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου