Κυριακή, 5 Απριλίου 2015

6 στους 10 πολίτες στηρίζουν την κυβέρνηση - Το 82% νιώθει εθνικά υπερήφανο


dimoskopisi

Ποσοστό-ρεκόρ (63%) λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση σε νέα δημοσκόπηση, αναφορικά με τους χειρισμούς της στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, ενώ το «ισχυρό χαρτί» του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας, η δημοφιλία του οποίου αγγίζει το 80%. Ποιο είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό κάθε πολιτικού αρχηγού.

Εθνική υπερηφάνεια, αλλά και ικανοποίηση για τη διαπραγμάτευση, έχει δώσει η κυβέρνηση Τσίπρα στους πολίτες της χώρας, σύμφωνα με το “Πολιτικό Βαρόμετρο” Απριλίου της Public Issue και του Γιάννη Μαυρή, που δημοσιεύει η “Αυγή” της Κυριακής. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός χαίρει υψηλότατης εμπιστοσύνης και δημοφιλίας σε σχέση με τους πολιτικούς αρχηγούς, προηγείται με 62% στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξαρτήτων Ελλήνων θεωρείται ως η καλύτερη επιλογή κυβέρνησης αυξάνοντας το επίπεδο ικανοποίησης από τη λειτουργία της – φαινόμενο που δεν είναι συνηθισμένο να παρατηρείται στις δημοσκοπήσεις.
Στηρίζουν τη διαπραγμάτευση
Από τα στοιχεία της Public Issue είναι φανερό πως η κυβέρνηση Τσίπρα κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών ότι διεξάγει διαπραγμάτευση προς όφελος της χώρας. Το 63% των πολιτών εγκρίνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς στη διαπραγμάτευση με τους δανειστέ, ενώ το 28% δεν εγκρίνει, το 3% δηλώνει “ούτε εγκρίνει ούτε δεν εγκρίνει” και το 6% δεν έχει γνώμη.
Το ποσοστό όσων εγκρίνουν τους διαπραγματευτικούς χειρισμούς αυξήθηκε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα μήνα (από το 58% στο 63%).
Το 55% στηρίζει Βαρουφάκη
Υψηλή παραμένει και η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικώ νΓιάνη Βαρουφάκη που είναι ο κύριος διαπραγματευτής. Το 55% τον στηρίζει (59% προ μηνός), ενώ το 43% δεν του έχει εμπιστοσύνη.
Παράλληλα, το 51% των πολιτών αποτιμά θετικά και τη συνάντηση Μέρκελ – Τσίπρα, με το 36% να εκτιμά πως δεν είναι ούτε θετική ούτε αρνητική και μόλις το 8% να την θεωρεί αρνητική. Ακόμη και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Ν.Δ. (44%) έχει θετική γνώμη για τη συνάντηση.
Χάρις και στη στάση της κυβέρνησης, το ποσοστό όσων δηλώνουν εθνικά υπερήφανοι έχει ανέβει στο 82%. Έχει σημασία πάντως ότι παρά τη στήριξη της διαπραγματευτικής στάσης της κυβέρνησης και την υπερηφάνεια που νιώθουν οι πολίτες, ταυτόχρονα δεν έχουν υπερβολικές προσδοκίες για το αποτέλεσμα. Ουσιαστικά οι γνώμες είναι μοιρασμένες: 39% εκτιμούν ότι κερδισμένοι είναι οι δανειστές, 22% και οι δύο πλευρές, 21% καμία πλευρά ενώ το 14% θεωρεί ότι κερδίζει η Ελλάδα.
Η καλύτερη κυβέρνηση, λέει το 55%
Το πολιτικό αποτέλεσμα των παραπάνω στοιχείων της έρευνας της Public Issue απεικονίζεται στις ερωτήσεις για την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς. Τρία στοιχεία δείχνουν την πολιτική υπεροχή της κυβέρνησης:
α) Το 55% των πολιτών θεωρούν ότι η καλύτερη κυβέρνηση για την Ελλάδα είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και μόνο το 16% της Ν.Δ., ενώ το 25% απαντά “καμία από τις δύο”.
β) Σε σχέση με 5 χρόνια πριν, το 32% απαντούν ότι το κράτος δουλεύει καλύτερα – το ποσοστό αυτό ήταν 28% πριν από έναν μήνα. Σημειώνεται ότι το 38% λέει ότι δουλεύει το ίδιο και το 26% ότι δουλεύει χειρότερα.
γ) Το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση είναι το 49%, που υπερβαίνει το εκλογικό της ποσοστό (το 50% δεν είναι ικανοποιημένο).
Υπεροχή Τσίπρα έναντι Σαμαρά
Το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης είναι ο Αλέξης Τσίπρας, που φαίνεται ως ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός και ο πλέον κατάλληλος για πρωθυπουργός.
Ο Αλ. Τσίπρας έχει 78% δημοτικότητα. Ακολουθεί ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος με 46% (μείωση 5 μονάδες), ο Σταύρος Θεοδωράκης με 45% (μείωση 2 μονάδες), ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 35% (5 μονάδες μείωση μέσα σε ένα μήνα), ο Αντώνης Σαμαράς είναι αμετάβλητος στο 28%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποχώρησε και από το 21% του Μαρτίου στο 19%, ενώ ο Νίκος Μιχαλολιάκος έχει 9%.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Αλ. Τσίπρας με 62% και ακολουθεί ο Αντ. Σαμαράς σε απόσταση 42 μονάδων (έχει 20%).

Το κυριότερο χαρακτηριστικό των πολιτικών αρχηγών είναι:
Τσίπρας: γίνεται αμέσως αγαπητός
Σαμαράς: δραστήριος και εργατικός
Μιχαλολιάκος: “σκληρό καρύδι”
Θεοδωράκης: γίνεται αγαπητός, ρεαλιστής
Κουτσούμπας: σταθερός στις ιδέες του
Καμμένος: “σκληρό καρύδι”
Βενιζέλος: πείθει όταν μιλάει.
Η έρευνα της Public Issue είναι πανελλαδική και διεξήχθη σε δείγμα 1.004 ατόμων από τις 26 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου