Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Βασικό κέντρο διανομής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θέλει την Ελλάδα ο Πούτιν

Επενδύσεις, φυσικό αέριο, εμπάργκο και σύσφιγξη των ελληνορωσικών σχέσεων κυριάρχησαν στο τραπέζι της συνάντησης, δυόμισι ωρών, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Θα καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε να επαναφέρουμε τις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας στο προηγούμενο επίπεδο» δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Κρεμλίνο.

«Η Ελλάδα θα είναι ένα από τα βασικά κέντρα διανομής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Θα δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος. «Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών εταιρειών και είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε αυτούς τους διαγωνισμούς» πρόσθεσε, ενώ επέδειξε ενδιαφέρον για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις. Μπορούμε να φέρουμε τηνάνοιξη στις μεταξύ μας σχέσεις» είπε, από τη μεριά του, ο Αλέξης Τσίπρας.

Στέλνοντας σαφές μήνυμα στους Ευρωπαίους αξιωματούχους που τις τελευταίες ημέρες απηύθυναν προειδοποιήσεις στην Αθήνα για την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε: «Η Ελλάδα δεν ήρθε ως επαίτης, είναι μια κυρίαρχη χώρα, με αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμά της να ασκεί ενεργή και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».

«Η Ελλάδα θα συμβάλει ενεργά στη δημιουργία γεφυρών μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας» είπε ο Τσίπρας.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι συζήτησε με τον Ρώσο πρόεδρο τους «τρόπους προκειμένου να αυξήσουμε τις εξαγωγές στη Ρωσία, πώς να αρθούν τα ρωσικά αντίμετρα, πώς να προσελκύσουμε επενδύσεις σε τομείς της οικονομίας, πώς να αυξήσουμε τον τουρισμό μας και τις πολιτιστικές μας ανταλλαγές». 

«Επίσης, εξετάσαμε το ενδεχόμενο ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου για εισαγωγές από τα ελληνοτουρκικά σύνορα» σημείωσε. Ερωτηθείς για τα αγροτικά προϊόντα ο κ. Τσίπρας είπε ότι «τα αντίμετρα απάντησαν σε κυρώσεις με τη λογική των οποίων διαφωνούμε και το έχουμε δηλώσει δημόσια. Δεν πιστεύουμε ότι είναι λύση με προοπτική η λύση ενός οικονομικού πολέμου».

«Συζητήσαμε τρόπους πάνω στους οποίους θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, γιατί στόχος και των δύο χωρών είναι να υπάρξει συνεργασία στον αγροτικό τομέα. Όταν υπάρχει πολιτική βούληση, θα βρεθούν τρόποι» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το ενδεχόμενο βοήθειας ο κ. Πούτιν απάντησε ότι η ελληνική πλευρά δεν έθεσε τέτοιο ζήτημα. Όσον αφορά στους τομείς ενδιαφέροντος της Ρωσίας, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι είναι ο τουρισμός, το εμπόριο, οι επενδύσεις καθώς και η ενέργεια. 

Τέλος, τόνισε ότι: «Η Ελλάδα αναγκάστηκε να ψηφίσει τις κυρώσεις, αλλά και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε εξαίρεση στο εμπάργκο για μια χώρα. Ο μοναδικός τρόπος για να λυθούν αυτά τα προβλήματα είναι να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας».

Θερμή υποδοχή στο Κρεμλίνο

«Καλωσορίζω με μεγάλη μου χαρά τον πρωθυπουργό της Ελλάδας» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Ρωσίας.


Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού ευχαρίστησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν για τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε στο Κρεμλίνο, αναφέρθηκε στις βαθιές ρίζες και στους οικονομικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κοινή θρησκευτική παράδοση (Ορθοδοξία).

«Σκόπος της παρουσίας μου εδώ είναι να φροντίσουμε από κοινού να επανεκκινήσουμε τις σχέσεις μας προς όφελος των δύο χωρών αλλά και της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή» επεσήμανε κατά την εισαγωγική συνομιλία του με τον κ. Πούτιν. 
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να εκφράσει και τη συγκίνηση που ένιωσε κατά τη διάρκεια τηςκατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Κόκκινη Πλατεία το πρωί της Μ. Τετάρτης. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως οι ανθρώπινες απώλειες και τα δεινά από τη δράση των ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ενώνουν Ελλάδα και Ρωσία.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Σεργκέι Λαβρόφ υπέγραψαν σειρά συμφωνιών, μεταξύ των οποίων:

  • το Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για την επόμενη διετία (το οποίο δεν είχε ανανεωθεί μετά το 2012)
  • η Διακήρυξη για τα 70 χρόνια από τη Νίκη κατά του Φασισμού
  • το πρόγραμμα συνεργασίας για το έτος Ελλάδας-Ρωσίας το 2016.
Μετά τη συνάντηση, θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας και διευρυμένες συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους.
    Η τριήμερη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία πραγματοποιείται κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο ανδρών. Ο πρωθυπουργός έφθασε στο αεροδρόμιο «Βνούκοβο» το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης. Εκεί, η ελληνική αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ, την Ελληνίδα ομόλογό του Δ. Μ. Κουμανάκου και τον διευθυντή εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου