Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Το μεγαλύτερο έλλειμμα της Ελλάδας η φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου



Το άρθρο σημειώνει πως στην Ελλάδα της κρίσης παρατηρείται μια καταστροφική διαρροή «εγκεφάλων». Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 180.000-200.000 καλά εκπαιδευμένους πολίτες που αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Αυτός ο αριθμός μεταφράζεται στο 10% του συνόλου του εργατικού δυναμικού πανεπιστημιακής εκπαίδευσης της χώρας, σημειώνει ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Λόη Λαμπρινίδη.
Όπως αναφέρει ο καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Queens College CUNY, Νικόλας Αλεξίου, ο οποίος μελετάει τα ελληνικά μοτίβα μετανάστευσης, σε μακροικονομικό επίπεδο, η αποχώρηση ατόμων τέτοιων ικανοτήτων μπορεί να μεταφραστεί ως «διαρροή εγκεφάλων».  Αυτού του είδους η μετανάστευση είναι διαφορετική σε σχέσεις με άλλου τύπου, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μετανάστες ειδικευμένους και μορφωμένους που εγκαταλείπουν τη χώρα για ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό.
Δείτε τις μελέτες 1 και 2
Η μελέτη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου, για τον Μάρτιο του 2014, δείχνει πως το 88% εκείνων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού πτυχίου, πάνω από το 60% διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο και το 11% εξ αυτών είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος. Η έκθεση δείχνει πως το 79% εκείνων που έφυγαν από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, εργάζονταν, αλλά είτε δεν έβλεπαν κανένα μέλλον στην Ελλάδα (το 50%), είτε δεν είχαν επαγγελματικές ευκαιρίες (25%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου