Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Η μεγάλη δικαίωση του Πάνου Καμμένου: Από το 2010 είχε αποκαλύψει τα συγκοινωνούντα δοχεία των γερμανικών μιζών.

ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΟΠΟΥ Ο ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΜΙΖΑΣ, κατακεραυνώνοντας Όσβαλντ, Κάντα και Χριστοφοράκο.
Η σύλληψη Όσβαλντ οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι μίζες των γερμανικών εταιρειών ήταν «εθνική πολιτική» της Γερμανίας και χρησιμοποιούντο οι ίδιες υποδομές ροής μαύρου…
χρήματος, είτε μιλάμε για τα υποβρύχια, την Siemens κλπ. Όλα αυτά, με τις αποκαλύψεις της RealNews για την κατάθεση Όσβαλντ, που αποδεικνύει ότι οι βαλιτσοφόροι της Γερμανίας ήταν ίδιοι για κάθε περίπτωση. Με αυτόν τον τρόπο, οι γερμανοί μείωναν τον κίνδυνο να αποκαλυφθεί το κύκλωμα που λάδωνε τους Έλληνες πολιτικούς και αξιωματούχους τόσο για το θέμα της Siemens, όσο και για το θέμα των εξοπλιστικών που στην περίοδο Σημίτη έφτασαν τα 83 δις Ευρώ! Δημόσιο χρήμα που γονάτισε την Ελλάδα, γέμισε όμως τους προσωπικούς λογαριασμούς επίορκων υπουργών, στρατιωτικών και άλλων αξιωματούχων.
Και όμως, ο Πάνος Καμμένος από το 2010 είχε αποκαλύψει αυτή την ροή της μίζας, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι το ταμείο της διαφθοράς είναι κοινό και διευθύνεται από την Γερμανία! Τότε βεβαίως, τα καθάρματα της διαπλοκής, οι μεγαλοδημοσιογράφοι – συγγενείς του Ευσταθίου, οι κολλητοί του Χριστοφοράκου έπεσαν πάνω του να τον εξοντώσουν με την προσφιλή τους μέθοδο. Την συκοφαντία.
Σήμερα, ο Πάνος Καμμένος πάλι δικαιώνεται, όπως βέβαια και με τα υποβρύχια, όπου από το 1999 είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο μπαίνοντας στο στόχαστρο του ΔΟΛ και του Μπόμπολα, ευεργετηθέντων βλέπετε από τον Άκη, τον Γιάννο και τον Σημίτη.
Διαβάστε τα ντοκουμέντα της εξεταστικής για την Siemens, όπου ο Πάνος Καμμένος διασύρει τον Κάντα, που τότε ήταν «υπεράνω υποψίας», συνδέοντας το σκάνδαλο της Siemens με αυτό των υποβρυχίων και άλλων υποθέσεων. Στην συνέχεια, αποκαλύπτει τον βρώμικο ρόλο του Όσβαλντ με ονοματεπώνυμα. Όλα αυτά, 5 χρόνια πριν την σύλληψη τους.
Ο ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΑΝΑΚΡΙΝΕΙ ΤΟΝ ΚΑΝΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΕΙ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΜΕ SIEMENS – Τα δύο ονόματα – φωτιά (δικαιοσύνης και πολιτικής) που αποκαλύπτει ο Κάντας στο σφυροκόπημα του Πάνου Καμμένου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ο κ. Καμμένος έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε μάρτυς, η Rue GénéralDufour 15, σας λέει τίποτα στη Γενεύη;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας)Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί εκεί είναι το γραφείο του δικηγόρου σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Εντάξει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν σας λέει κάτι.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Όχι. Δεν τη θυμάμαι. Τα έχω. Θα σας φέρω τα έντυπα να τα δείτε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μήπως είναι ο ίδιος δικηγόρος που χρησιμοποιήσατε για την υπόθεση των TOR-M1;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Όχι. Δεν χρησιμοποίησα κανένα δικηγόρο για το TOR-M1.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είστε κατηγορούμενος για το TOR-M1;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Όχι. Απλώς θα σας πω για το TOR-M1. Για το TOR-M1 μου ζήτησαν και κατέθεσα υπόμνημα σε ανωμοτί κατάθεση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Δηλαδή, είσαστε ύποπτος.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Ωραία. Ύποπτος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είστε κατηγορούμενος, κύριε μάρτυς. Θα έπρεπε να έχετε έλθει εδώ από την πρώτη στιγμή.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Ωραία. Εντάξει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Χρησιμοποιήσατε τον ίδιο δικηγόρο;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Δεν χρησιμοποίησα για το TOR κανέναν δικηγόρο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είστε αυτός που υπέγραψε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα για το TOR-M1 ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τι υπογράψατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Θα σας απαντήσω για το TOR-M1. Το TOR-M1… Κατ’ αρχήν, να σας απαντήσω λίγο για το Πρόγραμμα TOR-M1. Στο TOR-M1…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θέλω να μου απαντήσετε κατ’ αρχήν τι έχετε υπογράψει.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Θα σας απαντήσω με ακρίβεια.
Στο Πρόγραμμα TOR-M1 δεν συμμετείχα σε καμία επιτροπή, δεν υπέγραψα κανένα χαρτί αποφάσεων, δεν συμμετείχα πουθενά, δεν γνώριζα καθόλου το πρόγραμμα των προμηθειών και δεν είχα υπογράψει ούτε κανένα εισηγητικό. Τίποτα. Όταν, λοιπόν… Διότι σαν αναπληρωτής γενικός διευθυντής και εκ του νόμου, δεν έχω καμία εκτελεστική εξουσία, ούτε καμία αποφασιστική διαχειριστική. Οι Διευθύνσεις Προγραμμάτων Εξοπλισμών και Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων προωθούν στο γενικό διευθυντή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο οποίος ήταν τότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): O κ. Μπόκος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Όταν, λοιπόν, παραιτήθηκε και έφυγε ο κ. Μπόκος το Μάρτιο του 2000 και μέχρι να τοποθετηθεί νέος γενικός διευθυντής, σαν αναπληρωτής αναπληρούσα το γενικό διευθυντή.
Η σύμβαση είχε υπογραφεί και τα αντισταθμιστικά, για τα οποία σας είπα, ούτε ένα εισηγητικό δεν έχω μονογράψει. Όταν, λοιπόν, προχώρησε η υλοποίηση αυτής της σύμβασης, στην πορεία έρχεται από τη Διεύθυνση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων ένα σχέδιο εγγράφων και ένα ενημερωτικό, υπογεγραμμένο από όλη την ιεραρχία του, στο οποίο έλεγε ότι, σύμφωνα με τη σύμβαση, έπρεπε να δοθεί προκαταβολή πιστώσεων, δηλαδή πιστωτικές μονάδες …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τα ξέρω καλά.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Ναι, τα ξέρετε αυτά πάρα πολύ καλά.
…να δοθούν προκαταβολή πιστωτική στο ύψος που καθόριζε η σύμβαση, προκειμένου να ενεργοποιηθεί και η σύμβαση. Ο όρος αυτός της πιστωτικής ήταν μία συμβατική δέσμευση του δημοσίου. Ο όρος αυτός υπήρχε στη σύμβαση. Αλλά, ο όρος αυτός υπάρχει σε όλες τις συμβάσεις Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων. Ακόμη, ανατρέξτε στο ’91, που ήταν ο κ. Βαρβιτσιώτης Υπουργός Άμυνας, θα δείτε τον όρο που λέει «χορήγηση προκαταβολής πίστωσης»
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμένα δεν με ενδιαφέρει ο κ. Βαρβιτσιώτης ή ο κ. Παπαντωνίου ή ο κ. Τσοχατζόπουλος. Καθόλου δεν με ενδιαφέρει. Σας διαβεβαιώ γι’ αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Έτσι, λοιπόν, εγώ δεν ήμουν ούτε ο συντάκτης, ούτε ο εκδότης. Η Διεύθυνση από το νόμο ήταν, η Διεύθυνση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων. Και συνυπέγραψα αυτό το έγγραφο γιατί πρώτον, ήταν συμβατικός όρος, ήταν δέσμευση δημοσίου..
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ωραία. Το υπογράψατε. Το αποτέλεσμα. Η υπογραφή η δική σας έδωσε τη δυνατότητα να απελευθερωθούν τα 21 εκατομμύρια των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων προς την εταιρεία DRUMILAN; Ναι ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Θα σας απαντήσω.
Υπέγραψα το συμβατικό πρώτον, διότι είναι όρος συμβατικός. Είναι μία διεθνής πρακτική. Υπάρχει σε όλες τις συμβάσεις. Το έγγραφο ήταν τυποποιημένο, όπως χιλιάδες άλλα έγγραφα που εκδίδει η Διεύθυνση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων και καλυπτόταν 100% από εγγύηση ελληνικού δημοσίου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αν δεν το υπογράφατε, δεν θα έφευγαν.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Εάν δεν το υπέγραφα, κύριε Βουλευτά, θα είχα βλάψει τα συμφέροντα του δημοσίου τρομερά, γιατί δεν θα ενεργοποιούνταν η σύμβαση, δεν θα μπορούσαμε να υπολογίζουμε τις ποινικές ρήτρες από την καθυστέρηση των προγραμμάτων –και υπήρξε μεγάλη- με αποτέλεσμα από την καθυστέρηση κερδίσαμε 62% ποινικές ρήτρες επί των προγραμμάτων επιπλέον, που αποδέχθηκε η ρωσική πλευρά, σε ύψος των προγραμμάτων…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποιος από τη ρωσική πλευρά;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Το κράτος που ήταν υπεύθυνο, το κράτος που ήταν υπεύθυνο
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μισό λεπτό. Το κράτος που ήταν υπεύθυνο απελευθέρωσε τότε τα χρήματα για την εταιρεία DRUMILAN. Ναι ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Όχι, όχι. Να σας τελειώσω το συλλογισμό μου.
Κερδίσαμε από την υπογραφή αυτή του εγγράφου επιπλέον 512 εκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα πραγματικής αξίας 50 εκατομμύρια δραχμές. Αν δεν είχε υπογραφεί το έγγραφο αυτό που έλεγε στο συμβατικό όρο, τότε πλέον δεν θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε μάρτυς, τι μου λέτε;
Ήρθε μετά ο επόμενος στη θέση σας και άλλαξε τα αντισταθμιστικά και τα πήρε από τη DRUMILAN και τα πήγε στην ANTEY. Εμένα που μου μιλάτε, την υπόθεση την ξέρω πολύ καλά και ξέρω και τα 2 εκατομμύρια που βρέθηκαν στο δρόμο. Γι’ αυτό σας ρωτάω.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): θα σας απαντήσω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί, λοιπόν, ο μετά από εσάς πήρε από τη DRUMILAN και τα πήγε στην ANTEY;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Να σας πω. Όταν η ANTEY δεν μπορούσε να υλοποιήσει τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα, επειδή ήταν εγγυητής η ρωσική κυβέρνηση, εκλήθη η ρωσική κυβέρνηση για να αναλάβει τις ευθύνες της. Και είπε η ρωσική κυβέρνηση; «δεν μπορεί η ANTEY να υλοποιήσει τα προγράμματα και αναθέτω σε άλλη κρατική εταιρεία τηROSOBORONEXPORT να υλοποιήσει αυτά».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό είναι η τρίτη φάση, κύριε Κάντα.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Kαι τροποποιήθηκε και η σύμβαση..
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με συγχωρείτε. Αυτό είναι η τρίτη φάση. Η πρώτη φάση είναι η εμπλοκή της εταιρείας DRUMILAN.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Η εμπλοκή της εταιρείας DRUMILAN..
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: …που εσείς υπογράψατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Εγώ δεν υπέγραψα καμία σύμβαση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η ROSOBORONEXPORT κατόπιν της δικής σας υπογραφής απελευθέρωσε 21 εκατομμύρια, από τα οποία 21 εκατομμύρια, 19 εκατομμύρια επεστράφησαν πίσω, όταν έφυγαν πλέον τα Αντισταθμιστικά από τη ROSOBORONEXPORT και πήγαν στην ANTEY, 1 εκατομμύριο χάθηκε κάπου στην Κύπρο και άλλο 1 εκατομμύριο χάθηκε κάπου στην Ελβετία.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Μάλιστα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Λοιπόν, μη μου λέτε πράγματα που δεν ισχύουν.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Όχι, όχι. Σας λέω…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η ANTEY ενεπλάκη από τη ROSOBORONEXPORT αφού απεκλείσθη ηDRUMILAN. Και το λέω αυτό διότι…
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Kοιτάξτε. Είχα φύγει εγώ και …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούστε. Έχετε φύγει εσείς και την άλλαξαν τη σύμβαση. Εγώ θέλω, λοιπόν… Έχουμε ένα σκάνδαλο, για το οποίο έγινε εξεταστική επιτροπή και δυστυχώς, δεν σας κάλεσαν στην εξεταστική αυτή επιτροπή, παρ΄ ότι ήσασταν αυτός που έδωσε την τελική υπογραφή για να απελευθερωθούν τα αντισταθμιστικά ωφελήματα.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Ήταν συμβατικός όρος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και αυτοί οι λογαριασμοί …
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Με συγχωρείτε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Nα σας πω κάτι; Αυτοί οι λογαριασμοί άνοιξαν.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Ναι. Μπορούσα, κύριε Καμμένε..
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μήπως τα λεφτά αυτά ήταν λεφτά, τα οποία χαθήκαν από το ελληνικό δημόσιο;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Δεν ξέρω γι’ αυτό και ερευνήστε το να το δούμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τι να ερευνήσουμε; Σας ρώτησαν οι συνάδελφοι και περίμενα τελευταίος και μας λέτε ότι δεν έχετε κληθεί σε εισαγγελέα. Μου λέτε εμένα ότι δεν είστε κατηγορούμενος και μετά μου λέτε ότι ήσασταν ύποπτος. Το ξέρατε ότι ήσασταν ύποπτος και είχατε καταθέσει και υπόμνημα.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Σας είπα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο δε δικηγόρος σας –να σας το πω ευθέως γιατί είναι αναμεμειγμένος και σ’ αυτήν την υπόθεση- δεν λέγεται Φιντέλ Ζουά. Λέγεται Μισέλ Ζουά.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Μάλιστα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και ξέρετε ποιος είναι ο Μισέλ Ζουά.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Δεν ξέρω ποιος είναι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρω εγώ ποιος είναι ο Μισέλ Ζουά.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Αλλά, ξέρω ότι δεν έχω ούτε δικηγόρο γι’ αυτό το θέμα, ούτε έχω ασχοληθεί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ούτε ότι είστε κατηγορούμενος ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Ξέρω ότι ήμουν ύποπτος, διότι μου ζήτησαν και κατέθεσα υπόμνημα ανωμοτί. Αυτό ξέρω.
(AD)
(3AM)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ποιος σας ζήτησε να καταθέσετε υπόμνημα;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Ο εισαγγελέας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ποιος εισαγγελέας; Θυμάστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Η κυρία Ράικου (!!!)
Με συγχωρείτε, αλλά θέλω να θέσω και εγώ ένα ερώτημα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι. Εγώ ρωτάω τώρα. Θα σας ρωτήσω και όταν τελειώσω, θα μας πείτε μετά αυτό που θέλετε.
Στο ξενοδοχείο «Four Seasons» στο Λονδίνο έχετε πάει ποτέ;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Δεν θυμάμαι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Λογαριασμό στο Λονδίνο έχετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν έχετε, δηλαδή, καθόλου χρήματα στο Λονδίνο.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ούτε έχουν διακινηθεί χρήματα έστω και διαμέσου υμών από το Λονδίνο, από τράπεζα του Λονδίνου.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Όχι. Ποτέ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ούτε κατά λάθος μπορεί κάποιος να σας έβαλε λεφτά στο Λονδίνο.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στο «Four Seasons» έχετε πάει καθόλου; Είχατε καθόλου συναντήσεις με ανθρώπους που εμπλέκονταν στα εξοπλιστικά, κατ’ εντολήν των προϊσταμένων σας ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Όχι. Ποτέ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τα χρήματα αυτά τα μετρητά που μπήκαν στη CITY BANK στο safe, πότε μπήκαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Στις 4 Μαρτίου του 2003 τα 260.000 ευρώ και πριν από κάποια περίοδο άλλα 230.000 ευρώ από άλλη πώληση πινάκων, έργων τέχνης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μήπως η πώληση πινάκων έγινε περίπου το 2000;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πότε έγινε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Η μία έγινε στις 4 Μαρτίου του 2003 και η άλλη το 2002, αλλά δεν θυμάμαι ακριβώς την ημερομηνία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με τον κ. Σμπώκο τι σχέση είχατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Τυπική.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με το πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ τι σχέση είχατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Καμία. Δεν ξέρω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν έχετε δηλαδή ασχοληθεί καθόλου με το πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Την υπόθεση με τη θυγατρική της ΠΥΡΚΑΛ στην Αρμενία τη γνωρίζετε καθόλου…
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: …με την υπόθεση του καθηγητή με το laser;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Όχι, δεν έχω ασχοληθεί καθόλου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με την εταιρεία ARMEN TEL;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Όχι, δεν ξέρω, δεν έχω ασχοληθεί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σε σχέση λοιπόν με τη SIEMENS δεν έχετε ασχοληθεί με κανένα πρόγραμμα το οποίο είχε εμπλοκή.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με το θέμα των υποβρυχίων έχετε ασχοληθεί καθόλου;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Όχι. Υπήρχε Γενικός Διευθυντής. Εγώ ήμουν Αναπληρωτής και δεν συμμετείχα σε καμία Επιτροπή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή, ποια ήταν τα καθήκοντά σας, αφού δεν συμμετείχατε σε Επιτροπή;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Κοιτάξτε. Το καθήκον μου ήταν η διοικητική υποστήριξη της ΓΔΕ και παράλληλα ασχολούμουν περισσότερο, γιατί μου το είχαν αναθέσει, με τις διακρατικές επιμέρους αμυντικές συμφωνίες –όχι εξοπλιστικά- που έχουμε με τις διάφορες χώρες, με τα ΝΑΤΟϊκά –με τα οποία ασχολήθηκα πάρα πολύ- με τη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση. Οπότε, αυτό μου απορροφούσε πάρα πολύ χρόνο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και τα «G» του «G-Agreement» ήταν ένα μέρος των TOR-M1. Ήταν κυβερνητική η συμφωνία.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Κοιτάξτε να δείτε. Δεν ήταν μέσα σε εξοπλιστικά προγράμματα, όπως σας είπα. Οι αμυντικές συμφωνίες είναι αυτές οι συμφωνίες που υπογράφουν οι Υπουργοί μεταξύ τους και αναφέρονται σε θέματα στρατιωτικά που θα έχουμε, αν υπάρχουν προγράμματα, αν υπάρχουν προβλήματα, αν έχουμε παράπονα και τέτοια.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με τον κ. Σμπώκο είχατε απλώς υπηρεσιακή σχέση;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Ναι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Σμπώκος έκανε καλά τη δουλειά του κατά την άποψή σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Εκτιμώ πως ναι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και όλα αυτά που έχουν βγει για τους TOR-M1, για τα υποβρύχια που τρέχει τώρα ο σημερινός Υπουργός, ο κ. Βενιζέλος, για να δούμε τι θα γίνει με τα Ναυπηγεία, όλες αυτές οι υποθέσεις που «σκάνε» σιγά-σιγά, ήταν υποθέσεις που χειριστήκατε τότε σαν Διεύθυνση Εξοπλισμών. Εσάς δεν σας ενημέρωνε καθόλου ο κ. Σμπώκος για όλα αυτά;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Κοιτάξτε. Βλέπουμε τώρα και λέμε για ορισμένα προβλήματα. Δεν ξέρω τι υπήρχε και τι υπάρχει. Δεν μπορώ να ξέρω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν βλέπετε ότι οι Υπουργοί εκείνης της περιόδου πλούτισαν αρκετά;
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Επιτρέψτε μου να μην το σχολιάσω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούστε. Εγώ θέλω να σας πω ότι αυτή τη στιγμή είστε μάρτυρας. Αν, λοιπόν, μας καταθέσετε και μας βοηθήσετε να φτάσουμε στα πολιτικά πρόσωπα, θα έχετε, όπως προβλέπει η τελευταία διάταξη που ψηφίσαμε με πρόθεση αυτής εδώ της Επιτροπής, μία αντιμετώπιση ως κατηγορούμενος η οποία θα είναι για εσάς ευνοϊκή.
Και επειδή είναι από τις τελευταίες συνεδριάσεις της Επιτροπής, αν έχει πέσει στην αντίληψή σας οποιαδήποτε κίνηση η οποία έχει σχέση με χρήματα, με χρηματισμό, με εμπλοκή έστω και πολιτικών ευθυνών πολιτικών σας προϊσταμένων, το καλύτερο που θα είχατε να κάνετε είναι να μας τα πείτε, διότι εγώ δεν θέλω να σας πω ότι δεν έχετε πρόβλημα. Υπάρχει διακίνηση 500.000 ευρώ από τα «μαύρα ταμεία» της SIEMENS. Στη χειρότερη των περιπτώσεων θα πάτε κατηγορούμενος για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Εάν υπάρχει κάτι με το οποίο μπορείτε να μας διαφωτίσετε, να μας το πείτε μόνος σας και νομίζω ότι θα μας βοηθήσετε και εμάς να διαλευκάνουμε την υπόθεση.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Ειλικρινά, με κάθε ειλικρίνεια, θα ήθελα, αν μπορούσα, γιατί θέλω να διαλευκανθεί η υπόθεση της SIEMENS και όλες οι υποθέσεις. Πραγματικά, μακάρι να βρεθούν αυτοί που τα πήραν στη SIEMENS, διότι αυτή τη στιγμή είμαι θύμα μιας πλεκτάνης που έστησαν εν αγνοία μου, δυστυχώς.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Κάντα, όμως από τη μια μεριά εσείς υπογράφετε. Έχουμε ένα σκάνδαλο του TOR-M1 το οποίο βγαίνει, είστε κατηγορούμενος και μας λέτε ότι δεν είστε και τελικά, εδώ πέρα έχουμε διακίνηση χρημάτων και φέρεστε να έχετε πάρει χρήματα. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι εύκολο να πειστούμε και εμείς εδώ πέρα ότι δεν ξέρετε ποιοι ήταν από πάνω.
ΜΑΡΤΥΣ (Αντώνιος Κάντας): Ειλικρινά, αν είχα κάποιες εικόνες, κάποιες πληροφορίες, κάτι για τους πιο πάνω, σαφώς θα διευκόλυνα την Επιτροπή σας…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να μην είναι αργά μετά όμως!
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΤΟ ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ ΤΟΥ ΟΣΒΑΛΝΤ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Το λόγο έχει ο κ. Καμμένος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε μάρτυς, κατ’ αρχήν θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Έχετε ενημερωθεί για την ψήφιση της διάταξης που πρότεινε η Επιτροπή όσον αφορά το ότι θα έχουν ευνοϊκή μεταχείριση οι μάρτυρες που θα καταθέσουν και θα οδηγήσουν στην αποκάλυψη προσώπων που έπαιρναν χρήματα πολιτικών προσώπων;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ναι, έχω το έχω διαβάσει αυτό. Δεν έχω εντρυφήσει πάνω σ’ αυτό. Το έχω διαβάσει, αλλά είναι κάτι στο οποίο δεν μπορώ να συνεισφέρω. Δεν ξέρω εγώ πολιτικά πρόσωπα που να έχουν πάρει χρήματα ούτε έχω διακινήσει χρήματα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρετε, όμως, τον κ. Μαυρίδη, ο οποίος αποδεδειγμένα διακινούσε «μαύρο πολιτικό χρήμα» εκ μέρους της SIEMENS. Και δεν είναι μόνο μία μαρτυρία, αλλά πολλές μαρτυρίες και από τη SIEMENS και από τραπεζίτες και από την Εισαγγελία της Ελβετίας και από την Εισαγγελία του Μονάχου και από το Λιχτενστάιν και από το Μονακό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ναι, κύριε Καμμένο. Αυτό το πληροφορήθηκα και εγώ, όπως το πληροφορηθήκατε όλοι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Μαυρίδης, λοιπόν, είναι δεδομένος, όπως δεδομένη είναι και η επαγγελματική σχέση που είχατε, την οποία και αποδέχεστε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Την επαγγελματική σχέση, βέβαια, την είχα μόνο στην Ελλάδα και όλα είναι ανοιχτά, όλα είναι στο φως, δεν διακίνησα ποτέ τίποτα για λογαριασμό του κ. Μαυρίδη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μπορεί εν γνώσει σας να μη διακινήσατε, αλλά μπορεί στα πλαίσια των τραπεζικών εργασιών και συναλλαγών του Μαυρίδη να εμπεριέχονται πληροφορίες οι οποίες εμάς μας ενδιαφέρουν για να ανακαλύψουμε τα πολιτικά πρόσωπα. Και η δική σας συμμετοχή στην αποκάλυψη της αλήθειας θα βοηθήσει και εσάς στις νομικές περιπέτειες τις οποίες έχετε.
Και αυτό θέλω να σας το διευκρινίσω, γιατί για μας ίσως να έχει πολύ μεγάλη σημασία κάποια λεπτομέρεια, την οποία ίσως αυτή τη στιγμή εσείς να μην αξιολογείτε ως ενδιαφέρουσα. Όμως, εμείς γνωρίζουμε τη δικογραφία. Γι’ αυτό θα σας παρακαλέσω να πάμε λίγο πιο μαλακά, αλλά να μας δώσετε στοιχεία.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ό,τι στοιχεία έχω, σας τα δίνω. Γι’ αυτό νομίζω ότι ήμουν πολύ αναλυτικός σε όλα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούστε με, λοιπόν. Όσον αφορά την εταιρεία «Star Farm», εγώ θα επιμείνω. Είπατε κατ’ αρχήν ότι το 2003 δεν υπήρχε σκάνδαλο της SIEMENS.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Λέω ότι δεν ξέραμε για το σκάνδαλο. Όταν λέω δεν υπήρχε, εννοώ ότι δεν ήξερε κανένας για το σκάνδαλο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα σας πω, λοιπόν, ότι είχαν ξεκινήσει προκαταρκτικές από τον Εισαγγελέα Παπαγγελόπουλο…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν το ξέρω αυτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: …κατόπιν ερωτημάτων στη Βουλή για μίζες αρκετών εκατομμυρίων ευρώ που πήραν πολιτικοί και μάλιστα μετά από ερωτήσεις που κατέθεσα εγώ προσωπικά το 1998. Μάλιστα, υπήρχε και διερεύνηση για το συνέταιρο της υποθέσεως αυτής στην άλλη εταιρεία, την εταιρεία Intracom, όπου γινόταν έρευνες για τον κ. Κόκκαλη και τον «703» τροφοδότη λογαριασμό, που είχε και στη Societe Generall λογαριασμό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν το γνωρίζω αυτό, δεν χειρίστηκα ποτέ τέτοιο λογαριασμό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η «Star Farm» –είπατε στη συνάδελφο και έχω εδώ και την εταιρεία- είχε ουσιαστικά αντικείμενο την εμπορία οπωροκηπευτικών.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Μάλιστα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είχε κάτι άλλο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Υπήρχε η σκέψη κάποια στιγμή να αναπτύξει και κάποια προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Όμως, ποτέ δεν ευοδώθηκε αυτό, διότι έπεσε θύμα απάτης. Σας το εξήγησα. Ήταν θέμα απάτης με έκδοση εικονικών τιμολογίων. Και τώρα βρίσκονται άνθρωποι στον Εισαγγελέα για τα οικονομικά εγκλήματα, μετά από καταγγελία της συζύγου που έγινε τον τέταρτο μήνα του ’98.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτή η υψηλή τεχνολογία που είχατε σκοπό να αναπτύξετε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Του ’98;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Συγγνώμη, το 2008. Την 1η Απριλίου του 2008. Με συγχωρείτε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όσον αφορά την υψηλή τεχνολογία που είχατε σκοπό να αναπτύξετε παράλληλα με τα οπωροκηπευτικά, θέλω να μου την αναλύσετε λιγάκι.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όπως γράφτηκε στο καταστατικό, θα ήταν υψηλή τεχνολογία σε συνδυασμό για τις καλλιέργειες, για την προώθηση καλλιεργειών, επιστημονικών μεθόδων κλπ. Μη φανταστείτε ότι θα εμπλεκόταν ποτέ σε τέτοια πράγματα. Δεν υπήρχαν τέτοια πράγματα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μήπως η υψηλή τεχνολογία εκτός από τα ποτιστικά μηχανήματα περιελάμβανε και υλικά υψηλής τεχνολογίας για τους πυραύλους «Patriot»;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Κύριε Καμμένο, σας διαβεβαιώ ότι ούτε μία στο δισεκατομμύριο. Αυτή η εταιρεία είναι πολύπαθη. Βοηθήσαμε στο να αποκολληθεί σειρά με απάτες εικονικών τιμολογίων. Αυτή η εταιρεία προσπάθησε να βοηθήσει και τους αγρότες στον τόπο παραγωγής τους κλπ και ήδη αυτή τη στιγμή δεχθήκαμε και συγχαρητήρια από το ΣΔΟΕ. Και τα ακούμε κιόλας από πάνω! Δηλαδή, τα ακούει η σύζυγος κι από πάνω! Πήγε και τα ακούει κιόλας από πάνω, δηλαδή από γύρω-γύρω, από άλλους όσον αφορά το γιατί έκανε την εταιρεία και γιατί έκανε αυτό.
(FT)
(KO)
Και συνεισέφερε να αποκαλυφθεί κύκλωμα εικονικών, πλαστών τιμολογίων στα αγροτικά προϊόντα. Αυτά είναι στοιχεία, μπορείτε να τα πάρετε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ερωτώ ακόμα μια φορά. Είχε σχέση η εταιρεία αυτή με οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ουδεμία σχέση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εσείς είχατε σχέση με πελάτες οι οποίοι είχαν ανακατευτεί, είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή με τους πυραύλους Patriot;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν ξέρω ποια εταιρεία εκπροσωπούσε τους πυραύλους Patriot, απλώς σας λέω ότι μέσα στα είκοσι χρόνια γνωρίζω πολλά επιχειρηματικά ονόματα στην Ελλάδα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή, σας ερωτώ αν γνωρίζετε, παραδείγματος χάριν, τον κ. Γεώργιο Πατεράκη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι, δεν τον γνωρίζω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν τον γνωρίζετε. Εάν γνωρίζετε την εταιρεία Lockheed Martin.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι, δεν τη γνωρίζω, δεν την είχα πελάτη. Δεν την ξέρω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν την είχατε πελάτη.
Εσείς μας διαβεβαιώνετε εδώ, λοιπόν, ότι η εταιρεία αυτή δεν έχει καμμία σχέση ούτε καμμία οικονομική εμπλοκή με διακίνηση υψηλής τεχνολογίας, που προβλέπεται από το καταστατικό της, και γενικά με τα Patriot ή άλλη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι. Αυτό σας διαβεβαιώνω. Αλλά σας λέω πάλι ότι η υψηλή τεχνολογία, αν μπείτε στο καταστατικό της, είναι συνηρτημένη με τις αγροτικές καλλιέργειες. Δηλαδή, το διευκρινίζει.
Τώρα, όπως ξέρετε, όταν κάνεις μια εταιρεία έχεις κάποιες βλέψεις να γίνει κάτι καλό. Αλλά δεν αξίζει ποτέ να κάνεις εταιρεία πια στην …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στην τράπεζα EFG Eurobank-Εργασίας και συγκεκριμένα στον αριθμό 00260046330200318721 που είχε λογαριασμό η Star Farm, ξέρετε αν έχει κατατεθεί επιταγή η οποία έχει σχέση με οπλικά συστήματα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι, δεν έχει κατατεθεί. Κοιτάξτε, δεν είμαι ο διαχειριστής. Αλλά αν ένα τέτοιο πράγμα συνέβαινε, αν είχε οπλικά συστήματα, ο λογιστής της εταιρείας φαντάζομαι ότι θα αναρωτιόταν. Αλλά δεν νομίζω ότι έχει κατατεθεί τέτοια επιταγή. Είμαι σίγουρος ότι δεν έχει σχέση με οπλικά συστήματα.
Αλλά, τώρα, τι να σας πω; Όχι τι να σας πω. Δεν έχει σχέση. Δεν είναι ότι έχει κατατεθεί με οπλικά συστήματα. Καμμία σχέση δεν έχει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Επιταγή η οποία εκδόθηκε από τη Societe Generale με ημερομηνία 27/01/2009 και ένα υπογεγραμμένο έντυπο ανάληψης μετρητών που υπάρχει στη δικογραφία, που σχηματίστηκε από τη Societe Generale εναντίον σας, φέρεται να έχει υπογραφεί από την πελάτη της τράπεζας κα Παπαβασιλείου. Αυτή η υπογραφή φέρεται ότι δεν είναι γνήσια, κατόπιν έρευνας στις τράπεζες και εν συνεχεία, οπισθογραφημένη επιταγή από πελάτη στη θέση της πρώτης οπισθογραφήσεως κατατίθεται σε λογαριασμό της Eurobank-Εργασίας και συγκεκριμένα στο λογαριασμό της Star Farm.
Αυτή η επιταγή συμπίπτει με ημερομηνίες που έχουν εμπλοκή με το σύστημα Patriot.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι. Καμία σχέση δεν έχει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και μάλιστα εδώ πέρα, απ’ ό,τι φαίνεται, η τράπεζα, στην έρευνα την οποία έκανε, ψάχνει να το βρει.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι, δεν υπάρχει καμμία εμπλοκή. Τι να σας πω τώρα;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν υπάρχει εμπλοκή, κατά διαβολική πάλι σύμπτωση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δηλαδή, εννοείτε ότι τη συγκεκριμένη ημερομηνία ίδιου ύψους επιταγή πήγε στους Patriot; Δεν καταλαβαίνω τώρα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούστε κάτι. Για τους πυραύλους Patriot ο κ. Μαυρίδης έδωσε κάποιες μίζες σε πολιτικούς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ε, δεν το γνωρίζω αυτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, και απ’ ότι κατατίθεται από τον κ. Όσβαλντ και από τη δικογραφία που προκύπτει από τη δικαιοσύνη την ελβετική, οι συγκεκριμένες συναλλαγές έγιναν μέσω του κ. Μαυρίδη και προς πολιτικά πρόσωπα, για να πληρωθούν οπλικά συστήματα. Και τυγχάνει, την ίδια στιγμή, ποσό το οποίο μπορεί να εκπροσωπεί προμήθεια, να κατατίθεται στο λογαριασμό της συζύγου σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν είναι της συζύγου. Είναι της εταιρείας ο λογαριασμός.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Της εταιρείας που η σύζυγός σας …
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Είναι διαχειρίστρια.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: …έχει το 51%.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι, δεν έχει σχέση καμμία. Καμμία σχέση. Σας διαβεβαιώνω και γι’ αυτό.
(XF)
(1FT)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι είστε τραπεζίτης πολλά χρόνια.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Είκοσι χρόνια.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καταρτίσατε τις διαδικασίες όταν συστήσατε στον κ. Όσβαλντ τον κ. Μαυρίδη που αναφέρονται στη know your customer διαδικασία και στο due diligence, όπως προβλέπεται;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όλες οι διαδικασίες, know your customer διαδικασία και due diligence, όπως λέτε, γίνονται όταν ο πελάτης έρχεται σε σένα. Ξανά επαναλαμβάνω ποια ήταν η σχέση. Εγώ είπα στον κ. Όσβαλντ ότι ο κ. Μαυρίδης που έχει αυτή τη θέση στη SIEMENS και είναι πελάτης μας, θέλει να διερευνήσει αν μπορεί να κάνει τραπεζική σχέση με σας. Επομένως, δεν είχα να του προσθέσω ή να του αφαιρέσω τίποτα. Το υπόλοιπο του κ. Μαυρίδη στο λογαριασμό, τον οποίο διακινούσε μέχρι την εποχή που έφερε τον επαναπατρισμό, ήταν 1,5 εκατομμύριο, 2 εκατομμύρια ευρώ. Δεν μιλούσαμε για 10 εκατομμύρια ή 15 εκατομμύρια ευρώ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να πάμε λίγο εκεί, γιατί είναι πολύ ενδιαφέρον. Αφού ήταν αυτά τα ποσά, γιατί ο κ. Μαυρίδης είχε καταταχθεί στην κατηγορία κινδύνου 2;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Λέτε κατηγορία κινδύνου 2, από ποιον;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η κατάταξη γίνεται από την τράπεζα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Μιλάτε για την κατάταξη της Societe;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μιλάω για την κατάταξη της Societe.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Η κατηγορία κινδύνου 2 πάντα είναι όταν έχεις μεγάλους επικεφαλείς τέτοιων οργανισμών. Δηλαδή και ένας δημοσιογράφος και ένας πολιτικός είναι σε  υψηλότερο κίνδυνο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το εσωτερικό εγχειρίδιο της Societe Generale λέει: Υπάρχουν τρεις κατηγορίες κινδύνου. Η κατηγορία 3 περιέχει τους «ππ» ή άτομα με περισσότερα από 50 εκατομμύρια. Στη κατηγορία 2 περιέχονται πελάτες με 10 έως 50 εκατομμύρια και στην κατηγορία 1 είναι οι συνηθισμένοι πελάτες. Άρα, εδώ μιλάμε για έναν πελάτη ο οποίος διακινούσε 10 και 50 εκατομμύρια…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Μιλάω συγκεκριμένα και λέω το εξής. Παίρνω τα χρονικά διαστήματα. Ο κ. Μαυρίδης μέχρι τον επαναπατρισμό, ήταν στην τάξη κατηγορίας κάτω από 10 εκατομμύρια. Μετά σαφέστατα, όταν κάποιος φέρνει πάνω από 10 εκατομμύρια αλλάζει κατηγορία.
Παράλληλα θέλω να σας πω κάτι, γιατί δέχομαι πολλές επιθέσεις. Εδώ μπροστά μου έχω την έκθεση «τομέας ειδικών ελέγχων, τμήμα ελέγχου νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες». Στο κατάστημα στο οποίο ήμουν διευθυντής στη Societe Generale, είχε έρθει η Τράπεζα της Ελλάδος. Η έκθεση έχει ημερομηνία 28.9.2004. Εγώ ο ίδιος, όπως θα βρείτε και στα αρχεία της τράπεζας και σε οτιδήποτε, είχα δώσει τον κ. Μαυρίδη στους πελάτες για τους οποίους πρέπει να υπάρχει μνεία για πιθανές μεγάλες συναλλαγές. Υπήρχαν και άλλα ονόματα της επιχειρηματικής κοινότητας. Και στην έκθεση αυτή έγραφα ότι κ. Μαυρίδη είναι ο διευθύνων σύμβουλος της SIEMENS τηλεβιομηχανικής. Έχω τον αριθμό πρωτοκόλλου. Και το κατάστημα το δικό μου έχει ελεγχθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και όχι το κεντρικό της Societe. Υπάρχει και λίστα με off shore εταιρείες και ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης από πίσω. Ένα-ένα τα είδαμε. Μάλιστα τον κ. Μαυρίδη -εκτός από αυτή την κατάταξη, που λέτε και ας μην είχε τόσο μεγάλο υπόλοιπο- τον είχα δώσει στους πελάτες που δικαιολογούν μεγάλες συναλλαγές. Είχαμε κάνει μια λίστα. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει κι αυτή κάποιες εσωτερικές δικές της διαδικασίες και αναφέρεται σε πελάτες που μπορούν να δικαιολογήσουν μεγάλες συναλλαγές λόγω της θέσης τους, λόγω του οικονομικού τους προφίλ. Και μέσα εκεί, χωρίς να έχεις πλήρεις ενδείξεις, έστω και με την ένδειξη, χωρίς να έχεις αποδείξεις, χωρίς να έχεις συναλλαγή, είχαμε πει ότι ο κ. Μαυρίδης είναι από τους πελάτες που πρέπει να κοιτάμε για μεγάλες συναλλαγές, λόγω και μόνο της θέσης του.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, με αυτή τη διαδικασία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Μαυρίδης δικαιολογείτο να κάνει και αναλήψεις μετρητών μεγάλων ποσών. Έτσι δεν είναι;
(GM)
XF
Δηλαδή, δεν χρειαζόταν το clearance των 15.000 ευρώ ο κ. Μαυρίδης. Έχω δουλέψει αρκετά χρόνια σε τράπεζα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Στην τράπεζά μας υπάρχει το clearance, όπως λέτε, δηλαδή δίνεις το okey για 15.000, αλλά σε εμάς υπήρχε και ένα σύστημα αυτόματο,
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εσωτερικού ελέγχου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): ….στο οποίο την επόμενη ημέρα βγαίνουν οι συναλλαγές που είναι πάνω από 10.000 ευρώ και άλλες συναλλαγές που είναι ακόμα μεγαλύτερες και δικαιολογούνται. Κι εκεί είναι ευθύνη του εσωτερικού ελέγχου να σου πει εάν έγινε λάθος, αν πρέπει να το ψάξεις, ή δεν πρέπει να το ψάξεις. Δηλαδή, δεν είσαι μόνος σου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό γίνεται και για την καλή περίπτωση και για την κακή.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Για όλες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για όλες τι σημαίνει;
Αυτό που ήθελα να αποδείξω, να εκμαιεύσω, είναι ότι ο κ. Μαυρίδης όταν έπαιρνε μετρητά, έχοντας μπει σε ειδική κατηγορία και στην Τράπεζα της Ελλάδας, δεν γινόταν ειδική αναφορά, γιατί είχε clearance εκ των προτέρων ως πελάτης κατηγορίας 2.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι. Ειδική αναφορά γίνεται πάντοτε…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, τότε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Και τότε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τότε δεν υπήρχε. Το 2006 άρχισε αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Το 2006 μπορεί να άρχισε, αλλά το 2004 πάντοτε αναφέρονταν οι συναλλαγές είτε με e-mail είτε οτιδήποτε άλλο. Μην ξεχνάτε ότι το 2004 εδώ γίνονταν Ολυμπιακοί Αγώνες, ήταν η SIEMENS, γινόταν ανανέωση των ψηφιακών παροχών στον ΟΤΕ και ήταν κάτι το οποίο το παρακολουθούσαμε και μας έκαιγε. Και δεν ήλθε η Τράπεζα της Ελλάδας φαντάζομαι τυχαία στο υποκατάστημα στο οποίο εγώ διηύθυνα το 2004 για να δει και έβγαλε αρνητική έκθεση και δεν πήγε στο κεντρικό. Δεν νομίζω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, κάτι ήξεραν.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν ήξεραν. Πάντα είναι πολύ σωστό, όταν πληροφορείσαι ότι κάποιος τραπεζίτης χειρίζεται ανάμεσα στους άλλους μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα –έχουμε τον κ. Μαυρίδη- να πηγαίνεις εκεί. Θα πας παραδείγματος χάριν στο υποκατάστημα στη Βουλή –εννοώ κάπου εδώ- και δεν θα πας στο Περιστέρι να κάνεις έλεγχο. Λογικό είναι. Το θεωρώ πολύ σωστό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το περίεργο πάντως είναι, ότι ενώ έγινε έλεγχος στο υποκατάστημα το δικό σας, δεν έγινε έλεγχος στις τράπεζες στις οποίες υπήρχαν εμβάσματα. Όπως, παραδείγματος χάριν, η BMP Paribam.  Πείτε το λοιπόν.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν ξέρω για την BMP Paribam. Εγώ δεν ξέρω …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν είχε σχέση ο κ. Μαυρίδης μέσω του λογαριασμού του στην Societe Generale και δεν εμβάστηκαν ποσά στην BMP Paribam;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο. Έχετε να μου πείτε κάτι τέτοιο; Εγώ δεν το θυμάμαι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μετρητά δεν θυμάστε να πήρε ποτέ ο κ. Μαυρίδης πάνω από 100.000 ευρώ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Πήρε μετρητά πάνω από 100.000 ευρώ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα μας πείτε λίγο, αν θέλετε, τα μετρητά που έπαιρνε πάνω από 100.000 ευρώ, γιατί αυτό είναι περίεργο, εσείς τα είχατε δηλώσει, ως οφείλατε, στην Τράπεζα της Ελλάδας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Εγώ ενημερώνω το Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το είχατε ενημερώσει το Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Βεβαίως. Κατ’ αρχήν το Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου έπαιρνε και από μόνο του τα …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας έπαιρνε λοιπόν τηλέφωνο ο κ. Μαυρίδης στο Private Banking και σας έλεγε ότι θέλω να μου ετοιμάσετε μία βαλίτσα με 1 εκατομμύριο ευρώ, ας πούμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι, δεν έγινε τέτοιο πράγμα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τι γινόταν; Πόσα λεφτά έπαιρνε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Έπαιρνε κανονικά τα λεφτά που ήταν και εάν χρειαζόταν κάτι ειδικό, έπαιρνε κάτι ειδικό. Έλεγε, θέλω μεγαλύτερη ανάλυση, παραδείγματος χάριν.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν φαντάζομαι ότι η τράπεζα, το υποκατάστημα της Κηφισιάς…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι, εγώ δεν είχα τα λεφτά. Μάλιστα τα ζητούσα, άρα ήταν πλήρως ενημερωμένοι όλοι ότι ο κ. Μαυρίδης θέλει να κάνει τη συναλλαγή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σωστά. Άλλο σας λέω.
Θέλω να σας πω ότι έπαιρνε το Private Banking και έλεγε «ετοιμάστε μου 1 εκατομμύριο cash», γιατί 1 εκατομμύριο δεν έχει η τράπεζα cash.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Μα, σας εξηγώ ότι δεν πήρε ποτέ 1 εκατομμύριο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πόσα πήρε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν θυμάμαι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πήρε πολλές φορές από 100.000, 200.000, 300.000, πόσα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Πρέπει να πήρε πολύ λίγες φορές κάποιο ποσό 100.000 κλπ. Δεν το ξέρω αυτό. Δεν μπορώ να το θυμηθώ τώρα. Αλλά ούτως ή άλλως αυτό ακριβώς προσπαθώ να πω, ότι όταν εγώ ήμουν εγώ στην Κηφισιά, δεν υπήρχε το όριο ταμείου. Άρα, ήταν πλήρως όλοι ενημερωμένοι γι’ αυτό το πράγμα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν σας λέω ότι δεν ήταν ενημερωμένοι. Εγώ σας ρωτάω, διότι εδώ πέρα εμένα μου προκύπτει πολλαπλώς ότι ο κ. Μαυρίδης ζητούσε από τις τράπεζες που συνεργαζόταν κι εδώ και έξω επανειλημμένως πολλές φορές μετρητά. Εμείς ψάχνουμε να βρούμε τα μετρητά…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Σε μας δεν γινόταν αυτό σε συνηθισμένο βαθμό. Θα γινόταν μία ή δύο φορές, αν θυμάμαι, κάτι τέτοιο. Εάν κάνω λάθος, εσείς ξέρετε καλύτερα.
SX
(2GM)
Δεν γινόταν, όμως, στο βαθμό που να πεις, ήταν ενοχλητικός, ήταν πιεστικός κλπ. Πάντα υπό προειδοποίηση, πάντα κατά τέτοιο τρόπο που μπορούσες να ενημερώσεις, που ήταν όλοι ενημερωμένοι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όταν ερχόταν ο κ. Όσβαλντ στην Ελλάδα τρεις, τέσσερις φορές το χρόνο και έπαιρνε μετρητά για τον πελάτη και φίλο σας τον κ. Μαυρίδη κι εσείς ενημερωνόσασταν…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι, κύριε Καμμένο. Δεν είχα καμία σχέση με αυτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καμία σχέση.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Με τον κ. Όσβαλντ, όταν ερχόταν, μία φορά το χρόνο πίναμε έναν καφέ και συζητούσαμε γενικώς περί τραπεζικών, νέα τραπεζικά, Ελβετία, Ελλάδα, τα τραπεζικά συστήματα κλπ. Δεν καθόμασταν να μιλήσουμε για πελάτες. Δεν είχε νόημα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σε ποια μέρη συναντιόσασταν με τον κ. Όσβαλντ; Θυμάστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Με τον κ. Όσβαλντ σε ποια μέρη συναντιόμασταν;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι. Πού πίνατε αυτόν τον καφέ;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όταν τύχαινε να είναι στα Βόρεια Προάστια, στην Κηφισιά ή επί της Κηφισίας, στην Κηφισίας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σε καφετέρια δηλαδή;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Σε καφετέρια. Σε ένα απλό καφέ. Όπου τύχαινε. Δεν ήταν κάτι συγκεκριμένο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θυμάστε –θέλω να προσέξετε τώρα την απάντησή σας- να είχατε δώσει ή να είχατε πάρει χρήματα σε τσάντα ή σε σακούλα από τον κ. Όσβαλντ για λογαριασμό του Μαυρίδη σε μία από αυτές τις συναντήσεις σας;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι, ποτέ. Ποτέ δεν είχα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποτέ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Κοιτάξτε, ποτέ δεν πήρα από τον κ. Όσβαλντ να δώσω στον κ. Μαυρίδη. Ποτέ δεν πήρα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πήρατε ποτέ σε συνάντησή σας τσάντα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Σας παρακαλώ. Δεν πήρα ποτέ από τον κ. Μαυρίδη να δώσω στον κ. Όσβαλντ. Τώρα, αν πήρα λεφτά σε τσάντα ή λεφτά σε τέτοιο, δεν πήρα. Δεν θυμάμαι να πήρα. Τώρα μη μου πείτε…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οικονομική συναλλαγή σε cash -έχει σημασία που σας ρωτάω- στις συναντήσεις σας με τον Όσβαλντ είχατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Σε cash με τον Όσβαλντ στις συναντήσεις μου, όχι, δεν είχα οικονομική συναλλαγή, απ’ όσο ενθυμούμαι. Μάλιστα, σας είπα ότι του ζήτησα να έρθουν σε λογαριασμό στην Ελλάδα, να υπάρχει και trace, να μπορεί να τα βρει ο οποιοσδήποτε και να τα δει. Τι άλλο να πω; Αν θα ήταν, θα μπορούσα να του πω, δώσε τις προμήθειες, να μου τις δίνει αλλού. Αφού το είπα. Τα έβαλα σε λογαριασμό. Τα βρίσκετε. Τα ξέρετε. Τα αθροίζετε εσείς.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Μαυρίδης είχε κωδικούς χρηματιστηριακούς –αν θυμάστε- και σε ποιες χρηματιστηριακές εταιρείες;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Κοιτάξτε, δεν ξέρω μόνος του αν είχε κωδικούς σε δικές του χρηματιστηριακές…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σε αυτά, αν έδινε εντολές σε εσάς…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Οι εντολές που ήταν σε εμάς… Εμείς κατά καιρούς περνούσαμε τις εντολές του μέσω ιδιωτικών εταιρειών. Δηλαδή, δεν είχαμε δική μας χρηματιστηριακή εταιρεία, οπότε συνεργαζόμασταν με διάφορες εταιρείες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με ποιες; Θυμάστε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Σε όλα αυτά τα χρόνια ήταν πάρα πολλές. Δηλαδή, ήταν και Telesis, ήταν και Artion ΑΧΕΠΕΥ κάποια εποχή. Μετά ήταν η ΩΜΕΓΑ. Τώρα, μου διαφεύγει. Αυτές που ήταν ιδιωτικές και οι οποίες προσέγγιζαν ένα μεγάλο private banking για δουλειές.
Παράλληλα, για να σας προλάβω -γιατί θα είναι εύλογο το ερώτημά σας, «γιατί δεν είχατε την Εθνική Χρηματιστηριακή ή μία άλλη»- αυτό γινόταν διότι, καταλαβαίνετε, τα ονόματα των πελατών μας ήταν και πολύ επώνυμα και πολύ μεγάλα και φοβόμασταν τον ανταγωνισμό, μήπως κλέψουν τον πελάτη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σε ποιες χρηματιστηριακές είχε κωδικό ο κ. Μαυρίδης; Είχε κωδικό σε άλλο όνομα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν ξέρω αν είχε σε άλλες. Εμείς ανοίγαμε κωδικούς για τους πελάτες μας…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στην Telesis, στην ΩΜΕΓΑ, μας είπατε…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Telesis, ΩΜΕΓΑ, Artion ΑΧΕΠΕΥ πρέπει να είχε. Δεν το θυμάμαι. Δεν θυμάμαι ακριβώς πού του είχαμε ανοίξει κωδικούς. Σε αυτές τις εταιρείες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Μαυρίδης σας έδινε εντολή για μεταφορά ποσών σε χρηματιστηριακές για αγορές ή πωλήσεις που είχε κάνει για…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι. Το clearance γινόταν από την τράπεζα. Ο κ. Μαυρίδης έδινε εντολή ή να αγοράσει ή να πουλήσει, εμείς πληρώναμε τα λεφτά με χρέωση του λογαριασμού του. Ο κ. Μαυρίδης δεν είχε καμία σχέση σε αυτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θυμάστε αν έγιναν γυρίσματα σε πακέτα μετοχών;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι, δεν θυμάμαι να έχει κάνει γυρίσματα σε πακέτα μετοχών. Τουλάχιστον από εμένα δεν νομίζω να έχει κάνει, διότι εγώ συνήθως τέτοια πράγματα δεν τα ήθελα. Δεν ήθελα τέτοια πράγματα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ρωτάω για άλλους κωδικούς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Για άλλους κωδικούς δεν μπορώ να σας πω. Σας μιλάω γι’ αυτούς που…
(TS)
(2 SX)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή, για παράδειγμα, να σας ρωτήσω κάτι. Ο κ. Μαυρίδης θα μπορούσε να σας πει: «Θέλω να κάνεις ανάληψη μετρητών μου και να κάνεις κατάθεση στο όνομα του κ. Παπαδόπουλου σε  μία χρηματιστηριακή εταιρεία».
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Τέτοιο πράγμα δεν μας έχει ζητήσει ποτέ, αλλά και αυτό, κύριε Καμμένε, δεν το κάναμε, διότι αυτό κάνει «τζιζ». Το καταλαβαίνετε. Δεν το κάναμε ποτέ εμείς ως τράπεζα. Μάλιστα, ήταν ένα από τα παράπονα των πελατών μας ότι δεν τους εξυπηρετούσαμε. Όλες οι άλλες τράπεζες οι ελληνικές ό,τι ήθελες έκαναν για τον πελάτη, ειδικά κάτι εποχές όπως το 1999-2000. Έκαναν ό,τι μπορείς να φανταστείς. Εμείς είχαμε ένα κλειστό κύκλωμα, δηλαδή το κύκλωμα ήταν ότι ο κωδικός άνοιγε τράπεζα δια λογαριασμό του πελάτη, οπότε ο αντισυμβαλλόμενος για πληρωμή και εκκαθάριση ήταν πάντα η τράπεζα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ε, όχι πάντα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Τουλάχιστον σε εμάς. Μόνος σου μπορούσες να κάνεις ό,τι θέλεις. Μπορούσες να ανοίξεις σε άλλη εταιρεία από μόνος σου και να κάνεις ό,τι θέλεις.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ρωτάω, διότι εδώ προκύπτει ότι ο Μαυρίδης έκανε πληρωμές σε πολιτικούς μέσω κέρδους που προέκυπτε από χρηματιστηριακές συναλλαγές σε κωδικούς ορφανούς. Εσάς δεν έπεσε στην αντίληψή σας κάτι τέτοιο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι, δεν  έπεσε στην αντίληψή μου.
Κύριε Καμμένε, άκουσα και πριν κάποια σχόλια και είναι κάτι που με προβληματίζει. Είδατε ότι SOCIETE GENERALE ήταν απόλυτα προστατευμένη, δηλαδή δεν έγινε ποτέ κάτι, να μπήκαν, να βγήκαν ποσά, πράγματα τα οποία έγιναν στη DRESDNER. Δεν έγινε ποτέ τέτοιο πράγμα, γιατί δεν το άφηνα να γίνει τέτοιο πράγμα. Και μία φορά που ήλθε δάνειο, πήραμε χαρτί ότι ήταν δάνειο. Δηλαδή, δεν άφηνα να γίνουν τέτοια πράγματα. Δεν θα άφηνα περιθώρια.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και δάνειο και 2.000.000 που πήρε ο Μαυρίδης για να κάνει πληρωμή στο εξωτερικό….
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι, δεν πήρε 2.000.000. Τουλάχιστον σε εμάς έφθασαν 2.000.000 που…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πώς ήρθαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Με έμβασμα από τη DRESDNER BANK.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν μιλάω γι’ αυτά.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Εγώ δεν ξέρω άλλα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μιλάω για ανάληψη μετρητών 2.000.000 στην Ελβετία.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Αυτό δεν το ξέρω. Εγώ σας λέω ότι στην τράπεζα SOCIETE GENERALE ήλθαν 2.000.000 το 2002. Και γι’ αυτό σας λέω ότι ήταν ενημερωμένη η SOCIETE GENERALE ότι τηρούσε λογαριασμό το 2002, για τα οποία ζήτησα και ξεχωριστό γράμμα ότι αποτελεί προϊόν δανείου, εκτός από το έμβασμα το οποίο έγγραφε ότι είναι δάνειο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τελευταία ερώτηση. Πείτε μας για τη family foundation  του κ. Μαυρίδη.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν ξέρω καθόλου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν έχετε στείλει εσείς χρήματα σε family foundation του κ. Μαυρίδη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Τι θα πει «family foundation»; Δεν σας καταλαβαίνω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Μαυρίδης πιθανώς να είχε δημιουργήσει δύο ιδρύματα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Για πού μιλάτε; Για την Ελβετία; Για τι μιλάτε; Δεν καταλαβαίνω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μιλώ  για την ….
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Κατ’ αρχάς family foundation είναι ένα νομικό μόρφωμα. Για την Ελβετία μιλάτε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μιλάω για το Λιχτενστάιν και για την Κύπρο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι, δεν στείλαμε. Εγώ δεν έστειλα λεφτά εκεί. Τα μόνα λεφτά που έχω στείλει, είναι αποπληρωμή της SIEMENS, σύμφωνα με τις εντολές του, το χαρτί που έχω δώσει, 7.762.000 ευρώ, που είναι ακριβώς το ποσό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και τα υπόλοιπα;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Για τα υπόλοιπα ο κ. Μαυρίδης άνοιξε λογαριασμό στο Λουξεμβούργο στη SOCIETE GENERALE.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο οποίος λογαριασμός ήταν στο όνομά του;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ναι, ήταν στο όνομά του. Από εκεί και πέρα, συμβλήθηκε με την τράπεζα και ξέρετε, υπάρχουν chinese walls. Από εκεί και πέρα, προχώρησε σε κάποιες ίσως διαδικασίες δικές του. Δεν ξέρω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εάν σας ζητούσε 2.000.000 μετρητά από αυτά τα λεφτά πριν τα στείλει, θα του τα δίνατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν θα το ζητούσε ποτέ, γιατί ήξερε ότι η απάντηση μου θα ήταν αρνητική. Δεν έχει διακινηθεί τίποτε από τη SOCIETE GENERALE από το λογαριασμό του Μαυρίδη, εκτός από μετρητά και μάλιστα τολμώ να σας πω ότι και τα μετρητά τα οποία διακινήθηκαν, όπως λέτε κάποια φορά κατά 100.000, κατά 100.000, ήταν λόγω της πίεσης που δεχόμασταν ως τράπεζα ξένη για μετρητά. Γιατί ξέρετε τι λένε όλοι; «Θα πάω δίπλα και θα τα πάρω από την Εθνική και όσα θέλω».
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο Μαυρίδης;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο Μαυρίδης τι έλεγε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Τίποτα δεν έλεγε ο κ. Μαυρίδης. Ο κ. Μαυρίδης, δεν ήταν ποτέ πιεστικός. Έλεγε: «Θέλω αυτό. Πείτε μου τι θέλετε από εμένα, εάν θέλετε εντολή», «Θέλω να μου υπογράψετε αυτό». Δεν είχαμε κάποια πίεση.
(PE)
(2TS)
Απλώς εγώ ερμηνεύω το εξής: ότι ακόμη και αν κάποιες αναλήψεις μετρητών έγιναν και συναίνεσα – γιατί εγώ ήμουν πάντοτε εναντίον των μετρητών, θεωρώ ότι δεν πρέπει να υπάρχει καν αυτό. Μάλιστα, το είδατε και στην περίπτωση τη δική μου με την Dresdner. Σας είπα ότι έκανε εντύπωση στους Ελβετούς που υπήρχε Έλληνας, ο οποίος είπε ότι ναι, αφού θέλετε δύο δραχμές κατόπιν συμβάσεως να μου βάλετε, θα τα βάλετε στο λογαριασμό μου, που παίρνω ενοίκια του σπιτιού μου, για να μπορεί να τα βρει ο οποιοσδήποτε και να μην πει μετά οτιδήποτε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και η Fee Trust το ίδιο έκανε;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν την ξέρω την Fee Trust.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν την ξέρετε καθόλου;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι. Έχω διαβάσει ότι η Fee Trust ήταν μια θυγατρική, λέει, της Dresdner Bank, η οποία ασχολείται με financial engineering, δηλαδή με το να φτιάχνει εταιρείες, εξωχώριες και νομικά μορφώματα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είχε ο κ. Μαυρίδης με αυτή την Fee Trust;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν το ξέρω. Εγώ σας λέγω ότι αυτά τα διάβασα στο Τύπο. Αυτά τα βλέπω στον Τύπο. Και αυτά σας λέω. Δεν ξέρω ο κ. Μαυρίδης τι έκανε. Επαναλαμβάνω και πάλι: ποτέ με τον κ. Μαυρίδη δεν συζήτησα για τις δραστηριότητές του με τον κ. Όσβαλντ. Αυτό που ως προστασία αμφοτέρων… Σας λέω ότι είμαι είκοσι χρόνια τραπεζίτης, έχω σπουδάσει διεθνή τραπεζικά, δεν ήρθα δηλαδή να κάνω τον τραπεζίτη, έχω κάνει μάστερ σε διεθνή τραπεζικά και ξέρω ακριβώς πώς είναι. Δούλευα σε ένα ίδρυμα και ήθελα να το προστατεύσω από πιθανές εμπλοκές του και πράγματι αποδεικνύεται ότι το προστάτευσα πλήρως.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, αλλά αυτό σας μήνυσε, το ίδρυμα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Κοιτάξτε, θα σας απαντήσω με ένα λογοπαίγνιο, αν μου επιτρέπεται. Τυχαίο; Που λέει και η διαφήμιση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό είναι πολύ σημαντικό που λέτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν το ξέρω. Αυτό θα αποδειχθεί στα δικαστήρια.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, επειδή όμως στα δικαστήρια…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Κοιτάξτε, δεν ξέρω. Αναρωτιέμαι πώς ξαφνικά πέντε πελάτες διαμαρτυρήθηκαν. Είναι μια πολύ περίεργη ιστορία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα δεν είναι τυχαίο.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν ξέρω. Εγώ ξέρω κάτι, κύριε Καμμένε. Ξέρω ότι στις 11-4-2008 πήγα και κατέθεσα ως μάρτυρας στον κ. Αθανασίου. Και δεν με πήρε η τράπεζα ένα τηλέφωνο να μου πει τι είπα, ούτε πριν ούτε μετά. Δεν είχα απαίτηση να πάω με κανέναν. Ένα τηλέφωνο δεν με πήρε να μου πει, βρε αδερφέ, σε κάλεσαν. Τους είχα ενημερώσει. Τι είπες; Τι δεν είπες; Κανένα. Αυτό για μένα κάτι λέει. Στις 11-4-2008.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Επειδή δεν είναι τυχαίο τίποτα σε αυτή την υπόθεση…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν το ξέρω, κύριε Καμμένε. Έχω τις καλύτερες προθέσεις.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας πω κάτι: εδώ φαίνεται ότι έχετε τουλάχιστον δύο εμπλοκές. Εμπλοκές με την έννοια ότι μία τράπεζα την οποία υπηρετήσατε, όπως λέτε εσείς, πολύ καλά…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν το λέω εγώ. Το αποδεικνύουν…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμφανίζεται, λοιπόν, σε αυτή την τράπεζα να έρχονται πέντε πελάτες, οι οποίοι δεν είχαν κάνει κανέναν παράπονο μέχρι τότε – θεωρώ ότι δεν ήταν τυχαίο – να σας κατηγορήσουν εσάς, γιατί ουσιαστικά πάει η τράπεζα να ξεπλυθεί. Για ποιο λόγο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Κοιτάξτε, κύριε Καμμένε…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μην μου πείτε τίποτα. Τα λέω εγώ, μόνος μου. Και το δεύτερο: εδώ ξεκινάει και μία άλλη δικαστική περιπέτεια, μέσω της εταιρείας της συζύγου σας…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Η περιπέτεια αυτή …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στην οποία περιπέτεια – προσέξτε – έρχεται με δικαστική αντιπαράθεση με την συνέταιρό της με ποσά τα οποία μπαίνουν από εταιρίες περίεργες…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ποιες εταιρείες περίεργες;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έρχονται εμβάσματα διάφορα…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Στην εταιρεία; Και ποια είναι η εταιρεία η περίεργη;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στο λογαριασμό της εταιρείας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ποιες είναι; Ποια είναι η εταιρεία; Δεν κατάλαβα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Προκύπτουν 287 χιλιάδες εδώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Τι είναι οι 287 χιλιάδες; Σε λογαριασμό της εταιρείας; Ποιας εταιρείας;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούστε, σας διαβάζω από τη σελίδα 336 δικογραφίας, που λέει: εν όψει των ανωτέρω προκύπτει προδήλως ότι το αντικείμενο της άδικης πράξης και της υπεξαίρεσης που έχει τελεστεί ανέρχεται ώς σήμερα ως απεδείχθη διά του διενεργηθέντος εσωτερικού ελέγχου στο ποσό των 687.036, το οποίο είναι ως εξής: 287.011 συν 276, το οποίο υπεξαιρέθηκε παράνομα με το υπεξαιρέθηκε παράνομα από το χαρτοφυλάκιο του κ. Παπαβασιλείου, 286.683…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Α, καλά. Συγγνώμη, κύριε Καμμένε, αυτοί μπορεί να λένε ό,τι θέλουν. Λένε ό,τι θέλουν. Αυτό θα πάει στα δικαστήρια. Αυτοί μπορούν να λένε ό,τι θέλουν. Εγώ ένα έχω να σας πω: ότι η εμπλοκή…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούστε και το τρίτο ποσόν: και 131.236, το οποίο υπεξαιρέθηκε παράνομα από το χαρτοφυλάκιο του κ. Βλαχογιάννη. Και εδώ πέρα, για τις ίδιες προς έλεγχο καταθέσεις και τα ίδια ποσά έχουμε κατατεθέντα από τον Όσβλαντ για τον Μαυρίδη. Δηλαδή…
(ΡΕ)
(2TL)
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι, κύριε Καμμένε, μην κάνετε καμμία σύγκριση. Δεν ξέρω τι έκανε ο κ. Μαυρίδης. Εγώ ποτέ δεν έδωσα χρήματα στον κ. Μαυρίδη, ούτε ο κ. Όσβαλντ μου έδωσε χρήματα. Εσείς τα πιστεύετε ειλικρινά, κύριε Καμμένε; Εδώ κάθισε ο κ. Όσβαλντ και λέει ολόκληρες ιστορίες…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας πω τι πιστεύω, παρότι δεν επιτρέπεται να το κάνω αυτό από τη θέση την οποία έχω; Πιστεύω ότι προσπαθούν κάποιοι…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Να με μπλέξουν!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να πουν ότι για όλα φταίει ο Παναγιωτόπουλος. Γιατί; Γιατί, με τις δικογραφίες που υπάρχουν, φοβούμαι πολύ ότι εάν δεν μιλήσετε για τον Μαυρίδη και τις συναλλαγές του, εάν δεν πείτε ό,τι ξέρετε, τελικά θα την πληρώσετε εσείς. Δηλαδή, η δική μου δουλειά δεν είναι να στείλω τον Παναγιωτόπουλο στον Εισαγγελέα, η δική μου δουλειά είναι να βρω του επίορκους πολιτικούς που τα έπαιρναν από τους Μαυρίδηδες και χρησιμοποιούσαν τον Παναγιωτόπουλο, τον Όσβαλντ, τον άλφα ή τον βήτα. Δεν μ’ ενδιαφέρει να πάει ο Παναγιωτόπουλος φυλακή, εμένα μ’ ενδιαφέρει να στείλω τους επίορκους, για να ξεβρωμίσει  ο τόπος.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Κύριε Καμμένε, σας λέω και σας τονίζω ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος δεν διακίνησε χρήματα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άλλο αυτό. Δεν λέω ότι διακινήσατε εσείς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ούτε διακίνησα, ούτε έδωσα σε κανέναν…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ήσασταν το δεξί χέρι του Μαυρίδη, τον ξέρατε τον Μαυρίδη. Ο Μαυρίδης ήταν ένας άνθρωπος που διακίνησε χρήματα σε πολιτικούς από μια εταιρεία. Σας κάνω τελευταία έκκληση να μας βοηθήσετε μ’ ό,τι στοιχεία ξέρετε και εμείς δεσμευόμαστε από το νόμο να βοηθήσουμε στην περιπέτεια την οποία έχετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Κύριε Καμμένε, σας λέω και πάλι ότι αν ήξερα, να είστε σίγουρος ότι θα σας έλεγα. Αυτήν τη στιγμή εγώ πληρώνω ένα τίμημα, είμαι εκτός της αγοράς εργασίας, επειδή το όνομά μου άγεται και φέρεται κατά περίπτωση στον Τύπο. Θέλετε να σας αναφέρω το 2007-2008;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Αυτά που αποκαλύφθηκαν μετά ότι έκανε η ελβετική τράπεζα σαν εγκεκριμένες συναλλαγές, έγραφε τότε ο Τύπος ότι τα έκανε μ’ εμένα. Καταρρίφθηκε.
Κοιτάξτε τα χρόνια. Έγραφαν ότι δούλευα, ότι ήμουν στο Μονακό. Και αυτό καταρρίφθηκε. Καμμία αντίδραση από τη Societe, ούτε μισή ανακοίνωση!
Υπήρξε ολόκληρο δημοσίευμα της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» ότι και καλά με λάθος τρόπο δέχθηκα τα λεφτά από το νόμο Αλογοσκούφη. Καταρρίφθηκε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τι κάνατε με το νόμο Αλογοσκούφη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Έλεγαν, με το νόμο Αλογοσκούφη που ήρθαν τα λεφτά, ότι δεν κάναμε σωστά…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, ίσα-ίσα ειπώθηκε ότι τα λεφτά τα έφερε ο Μαυρίδης εδώ…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Σας λέω τι έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: …επειδή ο νόμος αυτός του έδινε τη δυνατότητα να μεταφέρει κεφάλαια στην Ελλάδα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Εγώ σας λέω όλα αυτά τα χρόνια το ξύλο που έχω φάει. Έχω στο σπίτι μία ολόκληρη ντουλάπα από δημοσιεύματα, τα οποία καταρρίπτονται. Θα καταρριφθούν. Όμως, είμαι ένας άνθρωπος, ο οποίος ούτε ιθαγενής είμαι για να με κατηγορούν ως ιθαγενή, ούτε να νομίζουν ότι είμαι χαζός. Εγώ θα αντισταθώ σ’ αυτήν την πρακτική.
Όταν έρχεστε και μου λέτε «ο κ. Όσβαλντ είπε», είναι πολύ χαρακτηριστικό, κατ’ εμέ, τι έκαναν οι Ελβετοί. Επειδή είμαι είκοσι χρόνια τραπεζίτης, οι Ελβετοί έκαναν το εξής πολύ απλό: Μία διαχείριση του προβλήματος. Έκαναν μη εγκεκριμένες συναλλαγές. Ήξεραν ότι εάν οι μη εγκεκριμένες συναλλαγές πάνε στον Εισαγγελέα, θα πάνε μέσα. Τις έκαναν εγκεκριμένες, λοιπόν, διότι αυτό λέει ο νόμος στην Ελβετία. Εάν τις συναλλαγές δεν τις εγκρίνει, έστω και a posteriori κάποιος, πας μέσα. Ενέκριναν τις συναλλαγές, άφησαν τον κ. Όσβαλντ μετά από εννέα μήνες και ο κ. Όσβαλντ βρήκε δουλειά, δουλεύει με όλο του το επιτελείο, όλοι μαζί…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πού δουλεύει;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Απ’ ό,τι έμαθα, στην ΒΝΡ Γενεύης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μάλιστα, στη ΒΝΡ PARIBAS!
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Εγώ δεν δουλεύω, όμως! Ναι, στην ΒΝΡ PARIBAS.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γι’ αυτό σας ρωτώ τόση ώρα.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Μη με ρωτάτε. Εγώ σας περιγράφω μία κατάσταση και εσείς βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πείτε μου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Είναι στη ΒΝΡ Γενεύης και εφαρμόζεται αυτό που είπε ένας πολύ μεγάλος καθηγητής Ντέιλ το 1985, «το πρόβλημα λύνεται μ’ έναν πολύ απλό τρόπο, ότι κρύβουμε την ενοχή μας», δηλαδή συγκαλύπτουμε αυτά που κάναμε, για παράδειγμα, στην Ελβετία, ότι δεχτήκαμε χρήματα, κάναμε, ράναμε, κ.λπ.. Ποια τώρα; Η θυγατρική της ALLIANCE, έτσι, δεν μιλάμε για κανένα μαγαζάκι της γειτονιάς! Κρύβουμε, τα κάνουμε όλα αυτά και δημιουργούμε ενόχους κάπου στην Εσπερία αθώους, καταστρέφουμε, οι οποίοι κομψά…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για να καλύψουμε ποιους;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι, δεν υπάρχει να καλύψουμε. Κομψά καταστρέφουμε αθώους, γιατί πρέπει να δοθεί ένα τυπικό λύσης στο δράμα, στην κρίση.
(ML)
(PE)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για να μην την πληρώσουν οι πολιτικοί που τα πήραν.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Για να μην την πληρώσουν οι πραγματικοί ένοχοι, που τους έχουμε μέσα στο σπίτι μας και τους ξέρουμε τέλος πάντων.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ας μας τους πείτε, λοιπόν.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Μα, δεν το ξέρω. Απλώς -αφήστε με να σας ολοκληρώσω- καταστρέφουμε ανθρώπους, που κομψά στη γλώσσα των πολιτικών λέγονται «παράπλευρες απώλειες». Εγώ, λοιπόν, θα αντισταθώ σε αυτή την πρακτική.
Κύριε Καμμένε, να είστε βέβαιος –έχω δύο γονείς πεθαμένους και σας το λέω- ότι αν ήξερα θα σας έλεγα. Αλλά είμαι άνθρωπος, ο οποίος όταν ξέρω κάτι, έχω στοιχεία, μιλάω, αν είχε κάνει αυτό ο κ. Μαυρίδης. Ακριβώς όπως σας τα περιέγραψα είναι. Αν είχα στοιχεία και νόμιζα ότι έγινε αυτό ή εκείνο ή είχε υποπέσει στην αντίληψή μου, είχα μεταφέρει ή μου είχε ζητηθεί από τον κ. Μαυρίδη να μεταφέρω κ.λπ., θα σας το έλεγα. Δεν έγινε τέτοιο πράγμα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ωραία. Να σας κάνω μία ερώτηση. Μου είπατε πολύ σωστά ότι «αν είχα στοιχεία θα σας τα έδινα». Επειδή σε αυτές τις δουλειές συνήθως τα στοιχεία εξαερώνονται και αυτοί που έκαναν τις δουλειές φροντίζουν να μην αφήνουν στοιχεία, καταλαβαίνω, όμως, ότι είσθε πολύ προσεκτικός όταν καταθέτετε, γιατί δεν θέλετε να δημιουργήσετε πιθανώς και αγωγές εναντίον σας. Θα θέλατε, χωρίς να είναι κατάθεση η οποία μπαίνει στα πρακτικά που δίνονται στη δημοσιότητα, χωρίς να σας δημιουργεί το οποιοδήποτε πρόβλημα προκειμένου εμείς να βοηθηθούμε, να μας μιλήσετε για θέματα, τα οποία έχουν υποπέσει στην αντίληψή σας, αλλά δεν μπορείτε να τα αποδείξετε, για να μπορέσουμε να τα ψάξουμε εμείς;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Ό,τι θέλετε μπορείτε να το ρωτήσετε. Δεν έχει υποπέσει κάτι άλλο στην αντίληψή μου. Σας είπα με πάσα ειλικρίνεια ό,τι γνωρίζω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δηλαδή, εάν ξέρατε ότι ο Μαυρίδης είναι φίλος με τον Καμμένο και ξέρατε ότι έχουν νταραβέρια, να σας το πω ευθέως, δεν μπορούσατε να το αποδείξετε, γιατί δεν έχετε transfer, γιατί ήρθε ο Μαυρίδης πήρε 100 χιλιάρικα και ήταν ο Καμμένος απέξω και του τα έδωσε, αντιλαμβάνομαι ότι δεν μπορείτε να το καταθέσετε επισήμως γιατί φοβάστε ότι αύριο θα σας κάνει και ο Καμμένος και ο Μαυρίδης μήνυση ή αγωγή. Θέλετε να μας πείτε μετά πέντε κουβέντες για να μπορέσουμε να βρούμε και εμείς άκρη;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Κύριε Καμμένε, ό,τι έχω σας το λέω δημόσια, το λέω εδώ. Ό,τι θέλετε ρωτήστε με. Έχω πλήρη διάθεση. Αυτή τη στιγμή έχω υποστεί και υπόκειμαι ένα φοβερό pressing, αλλά το αντέχω διότι βρήκαν όλη αυτή την ιστορία, την καραμέλα της SIEMENS…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν είναι καραμέλα, γιατί κάποιοι τα πήραν εκεί.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Την καραμέλα ως προς εμένα. Αρχίζει και γράφει ο ένας στο  Μονακό, ο άλλος εδώ, γράφει ο καθένας ό,τι θέλει και ψαχνόμαστε. Δηλαδή με τον κ. Αθανασίου ψαχνόμαστε, μου λέει «είσαι εδώ ή είσαι στο Μονακό;». Λέω «ξέρω εγώ;». Μου λέει «οι εφημερίδες γράφουν ότι είσαι σήμερα στο Μονακό». Φθάσαμε σε τέτοια σημεία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σε λογαριασμό καζίνο στη Societe de Pain De Mere, στο καζίνο του Μόντε-Κάρλο έχει στείλει σε αριθμητικό λογαριασμό ο Μαυρίδης λεφτά;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Από την Societe όχι. Δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει αυτό. Δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσω εγώ να γίνει αυτό και μάλιστα έχω κάνει και memo το Νοέμβριο του 2004, στα οποία περιγράφω την εισοδηματική κατάσταση του κ. Μαυρίδη, λέω σε ποια deals συμμετείχε και μπορείτε να το ζητήσετε από την Societe Generale. Το είπα και στον κ. Αθανασίου ότι υπάρχει memo και μου είπε ότι θα το ψάξει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχετε αντίγραφο;
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Δεν έχω αντίγραφο. Δεν κράτησα επίτηδες αντίγραφο, γιατί είναι όλα τα αντίγραφα στη Societe. Μάλιστα σας είπα ότι έχω την πρώτη σελίδα και την εντολή που έχω πάρει από τον κ. Μαυρίδη για τα λεφτά που πήγαν στο εξωτερικό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σ’ αυτό το σημείο, τελειώνοντας εγώ την εξέταση του μάρτυρα, θα ήθελα να σας ζητήσω να απευθύνουμε επιστολή προς τη Societe Generale, προκειμένου να μας προσκομίσει όλα τα στοιχεία που αφορούν τον Πρόδρομο Μαυρίδη, συμπεριλαμβανομένης και της εκθέσεως που ο μάρτυρας…
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Όχι, εκθέσεως. Έχω κάνει memo που ενημερώνω και λέω το συμπέρασμά μου και λέω «αν δεν θέλετε, κάντε αυτό». Γράφω, όμως, μέσα και από τα sorte of funds και γράφω ότι είναι  bonus, ότι είναι εκείνο, ότι πιστεύω –γιατί είμαστε στο 2004- ότι είναι bonus, έχει έναν ισολογισμό με κέρδη, αυτή είναι η περιουσιακή του κατάσταση κύριοι, αυτό, αυτό, αυτό δικαιολογεί έναν πλούτο, εκτιμήστε το κ.λπ. Και από κάτω έχω το Ο.Κ. της γενικής διεύθυνσης να δεχθώ τα χρήματα. Αρχές Νοεμβρίου πήρα την έγκριση και τα λεφτά ήρθαν τμηματικά Νοέμβριο …
(XA)
(ML)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Νοέμβριο του 2004, λοιπόν.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Τέλος Νοεμβρίου του 2004 και αρχές του 2005.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να ζητήσουμε, λοιπόν, όλα τα στοιχεία του κυρίου Μαυρίδη, συμπεριλαμβανομένων των εκθέσεων που αφορούν την πιστοποίηση του κυρίου Μαυρίδη ως πελάτη της Τράπεζας και την κατηγοριοποίησή του στην κατηγορία 2, 10, 50 εκατομμύρια υψηλού πελάτη, να ζητήσουμε την έκθεση για το know your customer. Επίσης, να ζητήσουμε όλη τη διακίνηση των λογαριασμών …
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Έχω απαντήσει εγγράφως ό,τι έστειλα στον κ. Αθανασίου. Πριν καταθέσω εγώ του έχω στείλει όλη την κίνηση των λογαριασμών από το 2001 και τους κοινούς που έχει. Μπορείτε να τους πάρετε αυτούσια. Έχω κάνει γράμμα στον κ. Αθανασίου και στο ΣΔΟΕ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τους έχουμε τους λογαριασμούς αυτούς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Και την κίνησή τους. Έχει αποσταλεί η κίνησή τους στις αρμόδιες αρχές από το 2008. Γι’ αυτό σας λέω, κύριε Καμμένο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμείς εδώ έχουμε τους λογαριασμούς.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Στον κ. Αθανασίου …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Την έχουμε τη δικογραφία του κυρίου Αθανασίου.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Είναι μέσα και το γράμμα το οποίο υπογράφεται από μένα και τη Διευθύντρια Εσωτερικού Ελέγχου την κα Ντελφίν Περάν με όλους τους λογαριασμούς που τηρούσε ο κ. Μαυρίδης, πότε τους άνοιξε, πότε τους έκλεισε, τι έκανε, τι δεν έκανε. Δηλαδή είναι όλα πλέον. Δεν υπάρχει κάτι άλλο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτά που αναφέρονται δεν είναι δικά σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Για ποιο λέτε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι του Όσβαλντ αυτά.
ΜΑΡΤΥΣ (Ιωάννης Παναγιωτόπουλος): Αυτές είναι οι λεγόμενες εγκεκριμένες συναλλαγές που διάβασα. Οι Ελβετοί για να μην βάλουν πρόστιμο στην Dresdner Bank και την κλείσουν, έγιναν οι εγκεκριμένες συναλλαγές. Δηλαδή δεν κατάλαβα. Τι είπε ο κ. Όσβαλντ και έκανε …
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου