Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Σημίτης στη Δίκη του Τσοχατζόπουλου :Που να θυμάμαι μετά από 15 χρόνια?

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος ζήτησε να κάνει ο ίδιος ερωτήσεις στον Σημίτη
Ένταση επικράτησε στο δικαστήριο όταν ζήτησε το λόγο ο πρώην υπουργός, Άκης Τσοχατζόπουλος, προκειμένου να κάνει ερωτήσεις ο ίδιος στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.
Ο Κώστας Σημίτης, μιλώντας του στον ενικό και εμφανώς οργισμένος : «Όπως αποδείχτηκε από την πρωτόδικη δίκη, στο ΥΠΕΘΑ γίνονταν τα μύρια όσα. Αυτά έπρεπε να τα αναφέρεις...».
Αυτού του ξεσπάσματος προηγήθηκε η τοποθέτηση του Άκη Τσοχατζόπουλου:
Άκης: Θέλω να βοηθήσω το δικαστήριο να τα πούμε εμείς οι δυο για το πως γινόταν η διαδικασία. Το ΚΥΣΕΑ είναι το ανώτατο θεσμικό όργανο για τις ένοπλες δυνάμεις. Ορθώς ο κ. πρόεδρος είπε πως αυτό έγινε μετά τα Ίμια, διαπιστώθηκε η ανάγκη.
Πρ: Πιο γρήγορα
Άκης: Θα με αφήσετε να μιλήσω; Δεν είναι δυνατόν να είμαι υπό απαγόρευση!! Θα πω εγώ τι θέλω.
Ζήγρας: .....
Άκης: Να φροντίσετε για τους πράκτορες να μην παρεμβαίνουν εδώ μέσα... Οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση. Κύριε Πρόεδρε εισηγήθηκα εγώ;
Σημ: Ναι
Άκης: Ναι και εγώ είχα το σύνολο των εισηγήσεων για την αμυντική πολιτική της χώρας. Τα μαζεύω από το Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας και τα υποβάλλει ο υπουργός. Έχω παρέμβαση σε αυτή την διαδικασία; Ναι, έχω την πολιτική ευθύνη αλλά δεν υπογράφω συμβάσεις. Όμως το ΚΥΣΕΑ έχει δική του απόφαση με βάσει τις εισηγήσεις από τα επιτελεία! Άρα δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης ή δωροδοκίας ή άλλου τύπου στο ΚΥΣΕΑ. δεν υπάρχει δωροδοκία!!! Είναι κατασκευασμένη η κατηγορία.
Σημ. "Όπως αποδείχτηκε από την πρωτόδικη δίκη, στο ΥΠΕΘΑ γίνονταν τα μύρια όσα. Αυτά έπρεπε να τα αναφέρεις..."
Άκης: Τίποτα, τίποτα δεν αποδείχτηκε, συκοφαντίες μόνο.... (ενώ ακλουθούσε από πίσω τον Σημίτη που αποχωρούσε καθώς η πρόεδρος τον αποδέσμευσε)
Η ενόχληση του Σημίτη από την ερώτηση της υπεράσπισης του Τσοχατζόπουλου
Ιδιαίτερα  ενοχλημένος απάντησε σε ερώτηση της υπεράσπισης του Άκη Τσοχατζόπουλου ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.
Η ερώτηση ήταν αν είχε προσφέρει έργο ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός: «Θέλετε να πω τη γνώμη μου; Θα την πω. Δε έχει καμία σημασία τι έργο έκανε, αν έκανε αυτό που καταλογίζουν κακώς τα έκανε...».
Νωρίτερα, καταιγισμό ερωτήσεων δέχτηκε ο πρώην πρωθυπουργός από την πολιτική αγωγή με αιχμή την τοποθέτηση του Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την αγορά τον ΤΟΡ Μ1 υπογραμμίζοντας ότι δεν έπρεπε να έχουν επιλεγεί.
«Δεν ήταν δική μου δουλειά αυτό και δεν αφορά το ΚΥΣΕΑ. Η αγορά των ΤΟΡ έγινε με πολιτική σκοπιμότητα. Το ΚΥΣΕΑ καλείται μόνο για πολιτικά θέματα όχι για τεχνικά».
Οι ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής προκάλεσαν την αντίδραση του Άκη Τσοχατζόπουλου ο οποίος κατηγορούσε τον συνήγορο ότι παίζει παιχνίδια. "Εγώ ως εκπρόσωπος του Δημοσίου δεν παίζω παιχνίδια» είπε ο συνήγορος για να του απαντήσει ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός "εσείς παίζετε...».
Διαβάστε αναλυτικά:
Πολιτική Αγωγή: Ο κατηγορούμενος λέει ότι οι κατηγορίες σε βάρος του ειναι κατασκευασμένες για να επιτευχθεί ο πολιτικός του θάνατος.
Σημίτης: δεν έχω άποψη.
Πολιτική αγωγή: υπέπεσε ο κ. Τσοχατζόπουλος σε δυσμένεια;
Σημίτης : Όχι είχε την ίδια μεταχείριση με άλλους υπουργούς.
Πολιτική αγωγή: Έχει προδώσει την εμπιστοσύνη σας;
Πρόεδρος: ( προς τον μάρτυρα) Μην απαντάτε... Πολιτικές ερωτήσεις θα κάνουμε;
Πολιτική αγωγή: Ο μάρτυρας όρισε τον κατηγορούμενο ως υπουργό Άμυνας.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του συνηγόρου του Άκη Τσοχατζόπουλου Λ. Κοτσαλή ο 
Σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωΚ. Σημίτης διευκρίνισε πως δεν υπήρχαν πληροφορίες για περιπτώσεις δωροδοκίας "αν υπήρχε θα είχα αντιδράσει άμεσα" είπε και πρόσθεσε "Αν έγιναν πρόκειται για αθλιότητες και δεν έπρεπε να γίνει. Είναι ντροπή".γής για το θέμα των Γερμανικών υποβρυχίων, παρουσιάζοντας έγγραφο που λέει πως το ανώτατο ναυτικό συμβούλιο μιλούσε για 5 τύπους υποβρυχίων:
Σημ: Μα σας είπα πως ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε πως το ναυτικό έχει Γερμανικά υποβρύχια και να πάρουμε γερμανικά. Αυτό που σας λέω το θυμάμαι και έτσι έγινε.
Τσοχατζόπουλος: Το έγγραφο πηγαίνει προς όλους όχι μόνο σε μένα. Σε όλους. Μην παίζουμε παιχνιδάκια.
Πρ: Σας παρακαλώ θα σας αποβάλλω.
Πολ. Αγωγή: Εκπροσωπούμε το δημόσιο δεν παίζουμε παιχνιδάκια
Άκης: Δυστυχώς παίζουμε...
Πολ. Αγωγή: Ελέγχατε τις συμβάσεις; Πως το ελληνικό δημόσιο παραλίγο να χάσει 2 δις ευρώ από τη σύμβαση των υποβρυχίων;
Σημ: Αφού το ΚΥΣΕΑ δεν είχε ούτε αρχείο σας λέω. Δεν τις έλεγξα. Θα έπρεπε να μπαίνει στις συμβάσεις ρήτρα σε περίπτωση δωροδοκίας, να καταβάλλει στη συνέχεια αποζημίωση. Αλλά δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχουν αυτές οι ερωτήσεις για μένα;
Πολ. Αγωγή: Θέλουμε να δούμε αν είχατε ενημερωθεί σωστά από τον τότε υπουργό. Επιχειρησιακά δεν θα έπρεπε να επιλεγεί το ΤΟΡΜ1.
Σημ: (έντονα): Τι αφορά αυτό το ΚΥΣΕΑ; Τι το αφορά;
Υπεράσπιση Τσοχατζόπουλου
Γιάννης Νικολάου(συνήγορος Άκη): Μπορεί να γίνει δωροδοκία μέσω των αντισταθμιστικών;
Σημ: Δεν το ξέρω αλλά φαντάζομαι με όλους τους τρόπους
Νικ: Πόσοι φάκελοι υποβλήθηκαν στο ΚΥΣΕΑ;
Σημ: Μα δεν καταβαίνετε το βάρος της ευθύνης μου και της δουλειάς μου; Μπορώ να θυμάμαι; Άλλες δουλειές δεν είχα; Το ΚΥΣΕΑ δίνει πολιτικές κατευθύνσεις, δεν εξετάζει προσφορές και τιμές. Σας είπα δεν έχουμε ούτε αρχείο από το ΚΥΣΕΑ, είναι απόρρητα όλα. Που να θυμάμαι μετά από 15 χρόνια;
Καλά πιστεύετε ότι μπορώ να θυμάμαι επακριβώς τις 44 συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ
μετά από 15 χρόνια; Σοβαροί να είμαστε...

Γ.Νικολάου: Κοινωνικοπολιτικό έργο προσέφερε ο κ. Τσοχατζόπουλος στην Ελλάδα;
Σημ.(έντονα και κουνώντας το δάκτυλο): Θέλετε να πω τη γνώμη μου; Θα την πω. Δε έχει καμία σημασία τι έργο έκανε, αν έκανε αυτό που καταλογίζουν κακώς τα έκανε...
Πρ: Να καθίσετε κ. μάρτυς;
Σημ: Όχι, ευχαριστώ αλλά δεν θέλω να καθίσω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου