Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Πώς η ανεργία επηρεάζει την προσωπικότητά μας

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η απόλυση είναι ένα γεγονός που στιγματίζει τη ζωή του ατόμου, έχοντας διαπιστωμένη ψυχολογική επίδραση.
Είναι ικανό, όμως, αυτό το τόσο δυσάρεστο γεγονός και η ανεργία που έπεται να επηρεάσει την προσωπικότητα των ανθρώπων μακροπρόθεσμα.
Απάντηση επιχείρησε να δώσει μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Warwick, αξιοποιώντας δεδομένα που προϋπήρχαν στη Γερμανία.
Αρχικά, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε 6.769 εργάτες στους οποίους είχε δοθεί ένα τυπικό τεστ προσωπικότητας που είναι σχεδιασμένο να βαθμολογεί τα λεγόμενα Big Five χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Αυτά περιλαμβάνουν την ευσυνειδησία, την εξωστρέφεια, τον νευρωτισμό, τη δεκτικότητα στην εμπειρία και την ευσυνειδησία.
Μετά την πάροδο τεσσάρων ετών, τα ίδια άτομα κλήθηκαν να απαντήσουν στα ίδια ερωτηματολόγια. Ωστόσο, αυτή τη φορά οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους την επαγγελματική τους δραστηριότητα, καθ’ όλη αυτή την περίοδο, θέλοντας να διαπιστώσουν εάν προσωπικότητα και ανεργία συνδέονται.
Τα παρακάτω γραφήματα αποτυπώνουν τα αποτελέσματα για κάθε χαρακρηριστικό της προσωπικότητας ξεχωριστά
sec
Όπως φαίνεται καθαρά, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας όσων είχαν σταθερή δουλεία και συμβολίζονται με διακεκομμένη γραμμή δεν παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις. Αντιθέτως, για τους ανέργους, οι διαφορές είναι σαφείς και έντονες.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν βέβαια ότι μπορεί από την παρούσα μελέτη προσωπικότητα και ανεργία να συσχετίζονται, ωστόσο θα πρέπει να ακολουθήσει και άλλη έρευνα με μεγαλύτερο δείγμα και σε άλλες χώρες.
http://olympia.gr/2015/02/26/%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%80%CE%B9%CE%BA%CF%8C/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου