Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

VIDEO - Γενναία ομιλία Αλέξη Τσίπρα στο Ευρωκοινοβούλιο

«Η πατρίδα μου έχει μετατραπεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε πειραματικό εργαστήρι λιτότητας. Το πείραμα δεν πέτυχε», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην Ευρωβουλή.

«Είναι τιμή να μιλώ στο ναό της Δημοκρατίας της Ευρώπης σε μια κρίσιμη στιγμή για Ελλάδα και Ευρωζώνη. Λίγες μέρες μετά την ισχυρή ετυμηγορία του ελληνικού λαού είμαστε εδώ. Πρωτοφανής πίεση με τις τράπεζες κλειστές, τα ΜΜΕ να τρομοκρατούν με την επιλογή στο όχι είναι επιλογή ρήξης στην Ευρώπη. Αποτελεί επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της δημοκρατίας, της ισότητας», σημείωσε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:
«Η γενναία επιλογή του Ελληνικού λαού σε συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης, με τις τράπεζες κλειστές και την πλειοψηφία των Μέσων ενημέρωσης να τρομοκρατεί ότι το ΌΧΙ είναι μια επιλογή ρήξης προς την Ευρώπη, δεν αποτελεί επιλογή ρήξης αλλά επιστροφή στις αρχές τα ευρωπαϊκής ενοποίησης. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη, το κοινό μας ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ή θα είναι δημοκρατική, η θα έχει τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσει».
«Η πατρίδα μου έχει μετατραπεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε πειραματικό εργαστήρι λιτότητας. Το πείραμα δεν πέτυχε, Φτώχεια, ανεργία ανέβηκαν στα ύψη, το δημόσιο χρέος διευρύνθηκε. Η πλειοψηφία του λαού θέλει να αποδεσμευθεί από όλα αυτά», είπε ακόμα και πρόσθεσε:
«Η κυβέρνησή μου αναλάβαμε πριν από 5 περίπου μήνες, όμως τα προγράμματα διάσωσης, βρίσκονται σε ισχύ εδώ και 5 περίπου χρόνια. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν τους τελευταίους 5 μήνες. Τα σημερινά αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας όμως οφείλονται στα προγράμματα των τελευταίων πέντε ετών.
Διεκδικούμε συμφωνία με τους εταίρους μας που θα δίνει εντύπωση ότι στο τέλος του τούνελ υπάρχει φως. Μία συμφωνία με μεταρρυθμίσεις που θα μεταφέρει τα βάρη σε όσους έχουν τη δυνατότητα να τα σηκώσουν. που θα μεταφέρει βάρη σε όσους μπορούν να τα σηκώσουν. Με πολιτικές αναδιανομής προς όφελος των μικρότερων και μεσαίων στρωμάτων. Η πρόταση που καταθέτουμε στους εταίρους μας είναι πρόταση που περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και με όσο το κατά δυνατόν λιγότερο υφεσιακές επιπτώσεις. Βεβαίως η πρότασή μας, περιλαμβάνει και το αίτημα για μία άμεση δέσμευση για την αντιμετώπιση του προβλήματος του δημοσίου χρέους. Δεν μπορεί να υπάρχουν μεταξύ μας ταμπού. Η πρόταση κατατέθηκε με αυτά τα χαρακτηριστικά, στο Eurogroup, στη διάσκεψη κορυφής. Σήμερα στέλνουμε αίτημα στον ESM. Αναλάβαμε την υποχρέωση τις επόμενες δύο ημέρες να κάνουμε τις προτάσεις μας συγκεκριμένες».
«Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε τις επόμενες μέρες να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της κρίσιμης συγκυρίας, τόσο για το καλό της Ελλάδας όσο και της ευρωζώνης θα έλεγα κυρίως όχι μόνο για το οικονομικό αλλά και για το γεωπολιτικό συμφέρον της Ευρώπης» είπε ο έλληνας πρωθυπουργός μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο και πρόσθεσε: «Θέλω στο σημείο αυτό να είμαι ξεκάθαρος. Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεων της και για την αναδιάρθρωση του χρέους της δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν επιπλέον τον ευρωπαίο φορολογούμενο. Τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα- ας είμαστε ειλικρινείς- δεν κατέληξαν ποτέ στον ελληνικό λαό ήταν χρήματα για να σωθούν οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό».
«Δεν θέλουμε να συγκρουστούμε με την Ευρώπη αλλά να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα στη χώρα μας και με τις κατεστημένες λογικές και νοοτροπίες που βύθισαν την Ελλάδα και βυθίζουν μαζί και την ευρωζώνη», είπε ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο.
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, αυτό που ονομάζουμε ελληνική κρίση δεν είναι παρά η συνολική αδυναμία της ευρωζώνης να βρει μια οριστική λύση σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κρίση χρέους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό και όχι αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα. Και σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτείται ευρωπαϊκή λύση», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η ευρωπαϊκή ιστορία είναι μια ιστορία συγκρούσεων αλλά στο τέλος της ημέρας συμβιβασμών. Αλλά είναι και μια ιστορία συγκλίσεων και διευρύνσεων. Μια ιστορία ενότητας και όχι διαίρεσης. Γι΄ αυτό άλλωστε μιλάμε για την ενωμένη Ευρώπη. Ας μην την αφήσουμε να γίνει διαιρεμένη ευρώπη. Τούτη την ώρα καλούμαστε να βρούμε έναν γόνιμο και έντιμο συμβιβασμό. Προκειμένου να αποφύγουμε μια ιστορική ρήξη που θα ανατρέψει την παράδοση της ενωμένης Ευρώπης. Και είμαι βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της στιγμής και θα ανταποκριθούμε. Θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου