Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

«Ο Μητσοτάκης με έφερε να ψηφίσω....ΌΧΙ !»

Με ποσοστό 70,31% η Σάμος ψήφισε «όχι» στην υποβάθμιση της ζωής των ακριτών κατοίκων της, κατατασσόμενη μεταξύ των πρώτων πέντε περιοχών πανελλαδικά που αντιτάχθηκαν στις επιβαλλόμενες μνημονιακές προτάσεις των δανειστών.

Η Σάμος, με παράδοση στις δημοκρατικές καταβολές και τους κατοίκους της να βιώνουν τη διαρκή μείωση του εισοδήματός τους, την ανεργία να αγγίζει το 21,5%, την επιχειρηματικότητα να συνθλίβεται και την «κλειστή οικονομία» του τόπου να βογκά υπό το βάρος των ακυρώσεων στις τουριστικές κρατήσεις, έδωσε ένα σαφές μήνυμα κατά της εφαρμογής επιπλέον δυσβάσταχτων μέτρων.
Σημειώνεται ότι στις εκλογές του Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει ποσοστό 36,17% και τρίτο κόμμα με ποσοστό 15,08% ήταν το ΚΚΕ. Εύλογο λοιπόν το συμπέρασμα πως το «όχι» της Σάμου ήταν ένα ηχηρό μήνυμα των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων του τόπου. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι κάτοικοι της Ικαρίας, με το 79,51% να βρίσκεται στα υψηλότερα ποσοστιαία επίπεδα υπέρ του «όχι» ανά την Ελλάδα.
Σαφή διαφοροποίηση, ωστόσο, είχε το αποτέλεσμα του νησιωτικού συμπλέγματος Φούρνων Κορσεών, όπου εκεί το ποσοστό υπέρ του «ναι» άγγιξε το 54,01%, έναντι του «όχι» με 45,99%.
Σχετικά με την υπερψήφιση του «ναι» κατά ποσοστό 54,01% στη μικρή κοινωνία των Φούρνων με τους 1.033 κατοίκους, ο επί δωδεκαετία δήμαρχος Γιάννης Μαρούσης απέδωσε ως πιθανές αιτίες τη μη προσέλευση σε ψηφοφορία των Φουρνιωτών της Αθήνας και την ελλιπή τροφοδότηση με χαρτονομίσματα του ενός και μοναδικού ΑΤΜ που λειτουργεί σε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα, πράγμα που έκανε δύσκολη τη διαβίωση των κατοίκων κατά την τελευταία εβδομάδα.
Συγκοινωνίες
Επίσης, ανέφερε τις ακυρώσεις στις τουριστικές κρατήσεις και τη μειωμένη κίνηση επισκεπτών παρά την επαρκέστατη -για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια- συγκοινωνιακή σύνδεση. «Τα νησιά μας είναι γνωστά ως ψαρότοποι», σημείωσε ο δήμαρχος, «όμως οι αλιείς μας δεν βγαίνουν καν για ψάρεμα, καθώς δεν έχουν πια πού να διαθέσουν τα αλιεύματά τους…».
Ο μπαρμπα-Κώστας, ετών 96, από την κεντρική Σάμο, μπήκε στο εκλογικό τμήμα της περιοχής του, χαριτολογώντας: «Ο… Μητσοτάκης με έφερε να ψηφίσω! Μόλις τον είδα να βγαίνει στην τηλεόραση και να συντάσσεται με το "ναι", πήρα την απόφαση να πάρω τη μαγκούρα μου και να έρθω να ψηφίσω "όχι"!»
Αμέσως μετά την έξοδό του από το παραβάν, καθώς έριχνε την ψήφο του στην κάλπη, συμπλήρωσε απευθυνόμενος στην εκλογική αντιπρόσωπο και δίνοντας τη δική του «προφητεία»: «…Ο Θεός να με έχει καλά και θα με ξαναδείτε σύντομα ως τον Σεπτέμβρη…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου